Haberler - Aktiviteler

BERKSAV - Bergama Kültür ve Sanat Vakfı

  • 46
    19.09.2011

    2011 YILI SANAT ÖDÜLÜ HÜSEYİN KOCAKÜLAH'A TAKDİM EDİLDİ.

    Berksav'ın 2011 yılı "Sanat ödülü" Sayın Hüseyin Kocakülah'a Türk Sanat Müziği alanında yaptığı çalışmalardan dolayı İlçe kaymakamı Sayın Ahmet Ertan Yücel tarafından takdim edildi.Kaymakam Sn.Ahmet Ertan Yücel'in konuşmasında Sayın Kocakülah'ı tebrik ederken,Bergama Kültür Sanat Vakfı kurucu ve yöneticilerine yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

  • 45
    16.09.2011

    BERGAMA BELLETEN-19

    Berksav'ın periyodik olarak yılda bir kez yayınladığı Bergama Belleten'in 19. sayısı olan “ Bergama Müzesi Etnografik Eserleri ” adlı kitabın tanıtımı Bergama M.Y.O Öğretim Görevlisi Gülseren Özel tarafından gerçekleştirildi.

    Gülseren Özel, “Bergama’nın kültür, sanat ve tarihi araştırmalarına her zaman katkıda bulunmuş olan Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, sivil toplum örgütleri içerisinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu tür çalışmaları örneklediği ve desteklediği için BERKSAV’a teşekkür ederim."dedi.

    BERGAMA MÜZESİ ETNOGRAFİK ESERLERİ ışığında hazırlanmış olan GELENEKSEL GİYİM KUŞAM, İŞLEMELER’ in konu alındığı kitabı şöyle özetledi:

    “Orta Asya’da göçebe Türk kültürünün içinde yoğrulmuş olan dokumacılık sanatı, yüzyıllar boyunca Anadolu’nun yöresel kültürel öğeleriyle kaynaşarak çok değerli el dokuması kumaşların oluşmasını sağlamıştır.

    Geleneksel kültürel değerlerine her zaman sahip çıkmış Anadolu insanı için yaşamın belli dönüm noktaları vardır. Bunlardan en önemlisi evliliktir. Gelinin giydiği giysiler özel anlamlar taşımaktadır ve Bergama çevresinde kullanıla gelmiş gelinliklerin geleneksel giyim tarihimizde ayrı bir yeri vardır.

    Beşikten mezara kadar Anadolu insanının dünyalarını bezediği işlemeler; inanç, duyuş, düşünüş, heyecan, sevgi, estetik değerlerini yansıtarak el sanatı, süsleme sanatı ve plastik sanatlar olarak adlandırılırlar.

    Müzeler, farklı kültürler arasında ve gelenekle gelecek arasında köprü oluşturan kurumlardır. Sayın Osman Bayatlı’nın katkılarıyla oluşturulmuş Bergama Müzesi Etnografik Eser bölümünün sergilenme koşulları, restorasyonu ve konservasyonu konularına da değindiğimiz kitapta kültürel değerlerimizin belgelenmesi, tanımlanması ve sergilenerek daha fazla tanıtılması hedeflenmiştir. “diyerek eserin hazırlanmasındaki çalışma arkadaşları Berna AVDAN, Nilgün USTURA ve Ebru KIRMIZIYÜZ’E teşekkür etti.

  • 44
    16.09.2011

    BERGAMA KÜLTÜR VE SANAT VAKFI 22. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI.

    14 Eylül 1989 yılında kurulan BERKSAV, organize ettiği “Kültür ve Sanat” gecesinde 22.yıldönümünü ve İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 89.yılını davetli ve üyelerinin katılımı ile kutladı.

    Yönetim Kurulu Başkanı Dr.İnsaf Fidan açılış konuşmasında, geçen 22 yılda Vakfın Bergama’nın kültür ve sanat değerlerinin araştırılması ve tanıtılmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

    Yapılan hizmet ve görevlerin gönüllülük esası ile gerçekleştirildiğini belirterek; ebediyete intikal eden üyelerimiz Dr.Hasan Ergül ve eşi Meliha Ergül ,Rıza Aytekin Tanol, Dr.Sami Altan, Kaya Alp Ergen ve Naci Uslu’yu rahmetle yad etti.

    Berksav’ın yıl içinde gerçekleştirildiği etkinliklerden söz ederek Tiyatro Topluğu’nun yıl içindeki sahnelediği gösterimlerini, Kent arşivindeki çalışmaları ve yükseköğrenimde okuyan burs yönetmeliğine uygun 40 öğrenciye burs verildiğini ifade etti.

    Burs hesabına destek olan Sayın Mustafa Pulcu, Vecihi Başar, Nuri Sönmezer, Halit Ersezgin, Cahit Üzken, İnsaf Fidan, Mümtaz Köksal, Güher Bagana, Yelda Meteoğlu, Mustafa Bağcı, Mehmet Ulaş, Melih Kahraman, Akşit Tedik, İsmail Özbek, Kemal Ergen ve Barış Bingöl’e teşekkür etti.

  • 42
    6.06.2011

    BERKSAV TİYATRO TOPLULUĞU MİNİK OYUNCULARI İZLEYİCİLERDEN TAM NOT ALDI.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Tiyatro topluluğu bünyesinde yetişen minik oyuncular yıl boyunca özveri ile çalıştıkları oyunlarını BERKSAV’ın yenilenen Oda Tiyatrosunda sahnelediler.

    04 Haziran 2011 tarihinde sahnelenen “Mırnav Sultan” ve 05 Haziran 2011 tarihinde “Serçecik” oyunları yoğun bir izleyici kitlesi tarafından keyifle izlendi.

    BERKSAV Başkanı Dr.İnsaf Fidan oyunların sonunda yaptığı konuşmalarında BERKSAV’ın amacının kültür ve sanatın araştırılmasına, öğrenilmesine ve öğretilmesine yönelik çalışmalar olduğunu vurgulayarak, Tiyatro alanına da büyük destek verdiklerini söyledi. Tiyatrolar kenti Bergama’da kapalı bir salon bulunmadığını, Vakfın imkânları doğrultusunda yeni bir salon oluşturduklarını ifade etti.

    Altı yıldır amatör ruhla çalışan BERKSAV TİYATRO TOPLULUĞU oyuncularını gönüllü çalışmalarından dolayı başta Eyüp Gülmez, Kemal Kırlar ve Emre Gülaydın olmak üzere tüm ekibi kutlayarak, minik oyunculara özverili çalışmalarından dolayı başarı belgesi takdim etti.

  • 41
    26.05.2011

    BERGAMA M.Y.O TASARIM KULÜBÜ , BAHAR ŞENLİKLERİNE “BERGAMA DEFİLESİ” İLE RENK KATTI.

    Bergama Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören öğrencilerden oluşan Tasarım Kulübü Üyeleri 18 Mayıs 2011 tarihinde Ege Üniversitesi’nde düzenlenen bahar şenliklerine katıldılar.

    Bergama M.Y.O Öğretim Görevlisi Gülseren Özel’in önderliğinde Tasarım kulübü öğrencileri, öğrenim gördükleri Bergama Kentinin tarihi ve kültürel değerlerinden etkilenerek, tasarladıkları giysileri sundular. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın katkıları ile gerçekleşen “Bergama Defilesi” izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

    Tasarım kulübü öğrencileri Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın Halk Oyunları kostümleri ile hazırladıkları yöresel oyunlarını sundular.

  • 37
    14.04.2011

    ULUSLARARASI BERGAMA SEMPOZYUMU BAŞARI İLE TAMAMLANDI.

    07-11 Nisan 2011 tarihleri arasında Ege Üniversitesi ve Bergama Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslar arası Bergama Sempozyumu” başarı ile tamamlandı.

    Üç gün yoğun geçen bir programla, Yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler, Bergama’nın tarihten turizme,tıptan eczacılığa,sosyal ve siyasi alanlara kadar pek çok konuda 70’e yakın bildiri ile kentimizin sahip olduğu değerleri bir kez daha hatırlattılar.

    Vakfımız’ın ,Sempozyum düzenleme kurulunda olması nedeni ile Berksav’ı çok sayıda katılımcı ziyaret etti. Emekli Tarih Öğretmeni Eyüp Eriş,Necati Karaçoban,EBSO Meclis Üyesi Enver Olgunsoy,Ecz.Gülnur Güçlü ,Eczacılar Odası yayın kurulu üyeleri Vakfımızı ziyaret ettiler.

    Bildiri sunan Yrd.Doç.Dr.Yüksel Güngör , Prof.Dr.Ersin Doğer, Prof.Dr.Mehmet Tuncer ve Dr.Önder Altuğ’a Vakfımız’ı ziyaretleri anısına Yön.Kur. Başkanı Dr.İnsaf Fidan tarafından Bergama parşömenden hazırlanan birer plaket takdim edildi.

  • 36
    23.09.2010

    Dr.HASAN ERGÜL BAŞARI ÖDÜL TÖRENİ YUSUF PERİN ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİNDE GERÇEKLEŞTİ.

    Berksav’ın onur üyesi Dr.Hasan Ergül’ün vasiyeti doğrultusunda her yıl üniversite sınavlarında 4 dalda en yüksek başarı puanı alan öğrencilere verilen “Başarı ödülü” bu yıl Yusuf Kemallettin Perin Anadolu Öğretmen Lisesinde yapılan törenle gerçekleşti.

    Milli Eğitim Şube Müdürü Haluk Demirağ, Berksav Başkanı Dr.İnsaf Fidan, yönetim kurulu üyeleri, Ali İhsan Süter, Macit Gönlügür, Mustafa Pulcu, Mustafa Durmaz ‘ın okul Müdürleri Nuri Çiftçi ve Fikret Ali Parlas ile okul aile birliği üyelerinin, öğretmenler , öğrenciler ve basın mensuplarının katıldığı törende başarı ödülleri takdim edildi.

    Berksav Başkanı Dr.İnsaf Fidan konuşmasında; çalışmaları ve faaliyet alanları hakkında bilgi vererek; Dr.Hasan Ergül’ün sağlığında verdiği başarı ödüllerinin vasiyeti doğrultusunda geleneksel hale geldiğini ve üniversite öğrencilerine burs verildiğini bildirdi.

    Matematik Fen Dalında Jale Öz, Yabancı Dil alanında İrem Bekar,Türkçe-Sosyal alanda İrem Korkmaz,Türkçe-Matematik alanında Fatma Yelda Yelmen ‘e cumhuriyet altını ve başarı belgeleri Berksav Başkanı Dr.İnsaf Fidan ,Şube Müdürü Haluk Demirağ,Okul Müdürleri Nuri Çiftçi ve önceki Müdürleri Fikret Ali Parlas tarafından takdim edildi.

    Törende Okul Müdürü Nuri Çiftçi Berksav Başkanı Dr.İnsaf Fidan'a çiçek takdim ederek teşekkür etti.

  • 35
    22.09.2010

    2010 YILI SANAT ÖDÜLÜ AKŞİT TEDİK'E TAKDİM EDİLDİ.

    BERKSAV 2010 "Sanat Ödülü" Berksav'ın kurucu üyelerinden Sayın Akşit Tedik'e takdim edildi. Meslek hayatının yanı sıra Bergama'nın sanat hayatına da büyük katkılar bırakan Akşit Bey ödülünü Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'ten alırken mutluluğunu dile getirdi. Programda Sayın Tedik'in TRT arşivinde bulunan "Döktüğün Gözyaşı Ne" adlı bestesi davetlilere kendisi tarafından seslendirildi.

  • 34
    22.09.2010

    2010 YILI KÜLTÜR ÖDÜLÜ MEVHİBE OFLAZ'A TAKDİM EDİLDİ.

    Berksav'ın 2010 yılı "Kültür ödülü" Bergama'yı Sevenler Turizm Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Sayın Mevhibe Oflaz'a İlçe kaymakamı Sayın Ahmet Ertan Yücel tarafından takdim edildi.Kaymakam Sn.Ahmet Ertan Yücel'in konuşmasında Sayın Oflaz'ı tebrik ederken,Bergama Kültür Sanat Vakfı kurucu ve yöneticilerine yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

    Kültür Ödülü Sahibi Sayın Mevhibe Oflaz, konuşmasında BERKSAV'a teşekkür ederek,bu ödülü İstanbul'da yaşayan Bergamalı hemşehrileri adına aldığını ifade etti.Bergama tarihi ve turizmini canlandırmayı misyon edinen Mevhibe Hanım, Kale Mahallesindeki tarihi bir evi restore ettirip, butik otel olarak ekim ayında hizmete açacağı bilgisini verdi.Hera Hotel ile Bergama'ya olan gönül borcunu biraz da olsa ödeyeceğini ifade etti.

  • 27
    20.09.2010

    BERGAMA BELLETEN-18 "BERGAMALI LOKMAN HEKİM GALENOS" ADLI ESER OKURLARIYLA BULUŞTU.

    Berksav'ın düzenli olarak yılda bir kez yayınladığı Bergama Belleten'in 18.’inci sayısı olan “ Bergamalı Lokman Hekim Galenos” kitabın tanıtımı proje sorumlusu ,BERKSAV yönetim kurulu üyesi Mustafa Durmaz tarafından yapıldı. “Kim bu Galenos?” başlığı ile Bergamalı hekim Galen’i şu sözlerle ifade etti.

    “Pek çok Bergamalı bu gün bu soruyu soruyorsa BERKSAV buna duyarsız kalamazdı. Eyüp Eriş, Dr. Önder Altuğ, Necati Karaçoban Dr. Tanju Çelik, Sefa Taşkın, Mustafa Durmaz olarak biz de duyarsız kalamazdık. Galenos, ihmal ettiğimiz bir hemşehrimiz, Bergamalı hemşehrimiz için yapılan bu çalışma bir başlangıç, İzmir Expo’da kendini tanıtırken Galenos’u anlatmak zorunda kalıyorsa Bergama Galenos’a değer verdikçe, Bergama gerçek değerini bulacaktır. Galenos; Eczacılığın, fizyolojinin, spor hekimliğinin babasıdır. Galenik Farması bu gün eczacılık ana bilim dalıdır. Galenik Farması kürsüsü dünyada ki bütün eczacılık fakültelerinde bu gün mevcuttur. Bu ünlü hemşehrimize Bergamalıların Asklepion’a çıkan caddenin adına Galenos Caddesi adı verilmesi ne kadar önemli ise bu Belleten de o kadar önemli bir adımdır. Hangi kurum yapacaksa ne şekilde yapılacaksa yapılsın tarihi kumlar altına gömdüğümüz günlerde Bergama’ya GALEN heykeli dikilmelidir. Bu ekini bir araya getiren öğretmenimiz Eyüp Eriş’e huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Eser yayına verildiği sırada hocamız, bir rahatsızlık geçirdi. İçine doğmuş olacak ki hocamızın kitabın girişi için yazdığı şiir gerçek oldu ve hastalandı. Bir kez daha kendisine şahsım ve ekibimiz adına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Eyüp Hoca’mızın bize yüklediği misyonla çok daha fazla çalışmak araştırma yapmak zorundayız. Kitap baskıya hazırlandığı zamanda bile bulduğumuz yeni kaynaklar bizi oldukça heyecanlandırdı. Yani bu çalışma bitmedi. Hekim Galenos ile ilgili kitabın devamını getirerek Bergama adını Hekim Galen ile tüm dünyaya duyurmak istiyoruz.” Dedi. Sayın Mustafa Durmaz’a 2007–2009 yıllarında vakıf başkanlığı görevi süresince yapmış olduğu başarılı çalışmalarından dolayı BERKSAV Başkanı İnsaf Fidan tarafından plaket takdim edildi.