Berksav'ın periyodik olarak yılda bir kez yayınladığı Bergama Belleten'in 19. sayısı olan “ Bergama Müzesi Etnografik Eserleri ” adlı kitabın tanıtımı Bergama M.Y.O Öğretim Görevlisi Gülseren Özel tarafından gerçekleştirildi.
Gülseren Özel, “Bergama’nın kültür, sanat ve tarihi araştırmalarına her zaman katkıda bulunmuş olan Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, sivil toplum örgütleri içerisinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu tür çalışmaları örneklediği ve desteklediği için BERKSAV’a teşekkür ederim."dedi.
BERGAMA MÜZESİ ETNOGRAFİK ESERLERİ ışığında hazırlanmış olan
GELENEKSEL GİYİM KUŞAM, İŞLEMELER’ in konu alındığı kitabı şöyle özetledi:
“Orta Asya’da göçebe Türk kültürünün içinde yoğrulmuş olan dokumacılık sanatı, yüzyıllar boyunca Anadolu’nun yöresel kültürel öğeleriyle kaynaşarak çok değerli el dokuması kumaşların oluşmasını sağlamıştır.
Geleneksel kültürel değerlerine her zaman sahip çıkmış Anadolu insanı için yaşamın belli dönüm noktaları vardır. Bunlardan en önemlisi evliliktir. Gelinin giydiği giysiler özel anlamlar taşımaktadır ve Bergama çevresinde kullanıla gelmiş gelinliklerin geleneksel giyim tarihimizde ayrı bir yeri vardır.
Beşikten mezara kadar Anadolu insanının dünyalarını bezediği işlemeler; inanç, duyuş, düşünüş, heyecan, sevgi, estetik değerlerini yansıtarak el sanatı, süsleme sanatı ve plastik sanatlar olarak adlandırılırlar.
Müzeler, farklı kültürler arasında ve gelenekle gelecek arasında köprü oluşturan kurumlardır. Sayın Osman Bayatlı’nın katkılarıyla oluşturulmuş Bergama Müzesi Etnografik Eser bölümünün sergilenme koşulları, restorasyonu ve konservasyonu konularına da değindiğimiz kitapta kültürel değerlerimizin belgelenmesi, tanımlanması ve sergilenerek daha fazla tanıtılması hedeflenmiştir. “diyerek eserin hazırlanmasındaki çalışma arkadaşları Berna AVDAN, Nilgün USTURA ve Ebru KIRMIZIYÜZ’E teşekkür etti.