Kültür ve Sanat Ödülleri

BERKSAV - Bergama Kültür ve Sanat Vakfı

2024 KÜLTÜR ÖDÜLÜ
Prof.Dr GÖZDE EMEKLİ
05 Nisan 1968 tarihinde İzmir’de doğdu.
1989 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu.

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enst. Coğrafya Anabilim Dalı, Beşeri ve İktisadi Coğrafya Yüksek Lisans Programı yüksek lisansını tamamladı.(“Foça’da Turizm ve Turistik Kentleşme, Haziran 1994.)

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enst. Coğrafya Anabilim Dalı, Beşeri ve İktisadi Coğrafya Doktora Programı, İzmir “Bergama'da Turizm ve Sosyo-Ekonomik Etkileri” (24 Haziran 1998)

1994 yılından bu yana Bergama’da turizm coğrafyası, kültür mirası, kültürel coğrafya, Bergama’da kırsal kalkınma, kent kültürü, kültür mirasının coğrafi bilgi sistemleri ile yönetilmesi konularında çalışmaktadır.

Özellikle kültür-miras ve turizm ilişkilerine ilişkin ulusal ve uluslararası pek çok proje yönetmiş ve araştırmacı olmuştur. Bergama’nın UNESCO Dünya kültür miras listesine girmesi için özel çalışmalar yürütmüş, Bergama’ya ilişkin yüksek lisans ve doktora tezleri yönetmiştir.

İlçemize ilişkin 12 ulusal ve 5 uluslararası yayını bulunmaktadır. Halen Bergama çok katmanlı kültürel peyzaj alan yönetiminde danışma kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ek olarak Unesco İzmir Tarihi Liman Kenti Yönetim Planı çalışmalarında da danışma kurulu üyesidir.

Pek çok yerel yönetim ve Sivil toplum kuruluşu ile işbirliği içinde çalışmakta ve bu ilişkilere çok önem vermektedir.

Turizm, turizm coğrafyası, kültür mirası, kültürel turizm, turizmin etkileri, uluslararası turizm hareketleri ve politikaları ilgi alanlarıdır.

30 Mart 1990’dan günümüze dek Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünde çalışmalarına devam etmekte olup, evli 1 çocuk annesidir.


2024 SANAT ÖDÜLÜ
Ahmet Ümit
1960’ta Gaziantep’te doğdu. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü.

İlk kitabı 1989’da yayımlanan Sokağın Zulası adlı şiir kitabıdır. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu 1994’te Bir Ses Böler Geceyi, 1999’da Agatha’nın Anahtarı, 2002’de Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. 1995’te hem çocuklara hem de büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve 2008’de yayımlanan Olmayan Ülke ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk roman Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından 1998’de Kar Kokusu, 2000’de Patasana, 2002’de Kukla yayımlandı. Bu kitapları, Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Elveda Güzel Vatanım, Kırlangıç Çığlığı, Aşkımız Eski Bir Roman, Kayıp Tanrılar Ülkesi ve Bir Aşk Masalı adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in İsmail Gülgeç’le Başkomser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat - Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile Başkomser Nevzat - Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı’yla hazırladıkları Elveda Güzel Vatanım adlı çizgi romanları yayımlanmıştır. Eserleri 37 farklı dilde yayımlanan yazar uluslararası bir okur kitlesine ulaşmıştır.

Sis ve Gece adlı romanı Turgut Yasalar tarafından, Bir Ses Böler Geceyi adlı romanı ise Ersan Arsever tarafından uzun metrajlı filme uyar-lanmıştır. Senaryosunu kendisinin yazdığı Merhaba Güzel Vatanım adlı dökü-drama Cengiz Özkarabekir tarafından filme çekilmiştir. Öykülerinden Uğur Yücel tarafından, Karanlıkta Koşanlar, Cevdet Mercan tarafından Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı iki ayrı dizi film yapılmıştır.
 Aşk Köpekliktir adlı hikâyesi oyunlaştırılarak Akla Kara Tiyatrosu tarafından sahneye konulmuştur. Ninatta’nın Bileziği İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Ninatta adıyla opera olarak sahnelenmiştir. Masal Masal İçinde, İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahneye koyulmuştur.

Patasana ve Ninattanın Bileziği kitaplarıyla 2006 yılında Türk Eski Çağ Enstitüsü’ne, 2023 yılında da Kayıp Tanrılar Ülkesi eseriyle Alman Arkeoloji Enstitüsü’ne arkeolog üye seçildi.

Ahmet Ümit şehirlilik bilincini uyandırmak, tarihi kentlere duyarlılığı artırmak ve çok kültürlülüğü geliştirmek için “Yaşadığın Şehir” adlı bir TV programı yapmıştır.


2023 SANAT ÖDÜLÜ
Hasan GÖZETLİK
Hasan Gözetlik. 01 Ocak 1990 Bergama doğumlu. Doğduğu büyüdüğü yerden dolayı tüm aile nesilden nesile müzisyen. Mimar Sinan Ünivertesi Devlet Konservatuarı bölümünü kazanmış ve trombon bölümünden mezun olmuştur. Yurt dışında önemli festivallerde ülkemizi temsil edip stüdyo çalışmalarında bulunmuştur. Yakın dönemde bir çok ünlü isimle aynı sahneyi paylaşmış ve onların albümlerinde sayısız kez kayıt çalmıştır.

Bu isimlerin önde gelen bazıları şunlar;
Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Volkan Konak, Mercan Dede, Müslüm Gürses, John Mclaughlin, Trilog Gurtu, Dhaffer Youssef... Dünyaca ünlü İngiliz kraliyet filarmonu orkestrası ile 2016 senesinde zorlu psm de 3 kez aynı sahneyi paylaşmıştır. Müzik hayatına kurdukları “Sakiler” Grubunun solisti olarak devam etmektedir.

“Sakiler” Grubu, Dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminde üç yakın arkadaş olan “Hasan Gözetlik, Yücel Girgin, ve Serkan Balkan” tarafından 2020 tarhinde kurulmuştur. Uzun yıllar müziğe emek veren bu üç müzisyen arkadaş kendi müziklerini kendi tarzlarında yorumlayıp sevenleri ile buluşturmuştur. Halk onları çıkış şarkıları olan “Dünyadan Uzak” isimli şarkı ile tanımıştır. Bu şarkı ile birçok önemli müzik platformu listelerinde yerlerini almışlardır.Aynı zamanda çok önemli müzik ödüllerine layık görülmüş ve çok sayıda konser vermişlerdir.

Hayatını müziğe adamış olan bu üç yakın arkadaş yoğun konser takvimi içerisinde yeni projeler üretmek ve dinleyicilerle buluşturmak için aynı heyecanla çalışmalarını sürdürmektedir.


2023 KÜLTÜR ÖDÜLÜ
Doç. Dr. Özcan AKDAĞ
1981 yılında, Akdağmadeni/Yozgat’ta doğdu. İlköğrenimini Umutlu Köyü İlköğretim okulunda, Orta ve Lise öğrenimini ise 1999 yılında Yozgat İmam-Hatip Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise 2003 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı. 2006 yılında Yüksek Lisansını, 2015 yılında ise doktorasını tamamlayan Akdağ, 2013-2014 yılları arasında YÖK’ün desteği ile Indiana Üniversitesi’nde doktora tezi ile ilgili araştırmalar yaptı. Yine 2018-2019 yılları arasında TÜBİTAK desteği ile İslam Düşüncesi’nin Batı’ya Geçişinde Bir Köprü: Musa b. Meymûn adlı proje kapsamında ABD’de bulundu. Özcan Akdağ’ın telif ve çeviri türünden yayımlanmış kitapları ve makaleleri mevcuttur. Halen Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim dalında Doçent olarak görev yapmaktadır.

Telif ve Çeviri Türünden Yazarın Bazı Çalışmaları
1. Tanrı ve Özgürlük (2016)
2. Kötülük Problemi: İtirazlar ve Cevaplar (2021)
3. Din Felsefesi (2023)
4. Alemin Ezeliliği Üzerine (2019)
5. Tabip-Filozof Bergamalı Galenos (2020)
6. Filozofların Yanılgıları (Çeviri, 2016)
7. Tıp Ekolleri ve Erdemli Tabip Filozof Olmalı (Çeviri, 2020. Dr. Osman Bayder ile birlikte)
8. Galen’in Buhran Günleri Adlı Eserine Derleme (Çeviri, 2022)
9. Galen’in Tıp Külliyât (Çeviri, 2023. Ahmed Mderaty ile birlikte)
10. Delâletu’l-Hairîn (Aklı Karışıklar için Rehber). (Çeviri, 2019. Dr. Osman Bayder ile birlikte)


2023 SANAT ÖDÜLÜ
Nuri YILDIRIM
16 Kasım 1973 yılında doğdu. İlkokulu Fevzi Paşa ilkokulunda, orta ve liseyi Cumhuriyet Lisesinde tamamladı.
1990 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’nde eğitim görmek uzere Ankara’ya gitti.
Mezun olduktan sonra bilişim sektöründe çalıştı. Uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparken sinema sektörüne yapımcı olarak girdi.

“Babaların Babası” komedi filmi ile Türkiye’de tüm zamanların en iyi dram filmi olan “Müslüm Baba” filmininin yapımcısıdır.
Son olarak Bergama’da çekmiş olduğu Zübeyde filmi 13 Ekim 2023’de sinemalarda gösterime girecektir. Defne ve Ali Çınar’ın babasıdır.


2022 Sanat Ödülü
Hakan ŞENSOY
İstanbul'da doğan sanatçı, keman eğitimine İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Prof. Ayhan Turan gözetiminde "Hızlı Eğitim Özel Keman Birimi"nde başladı.1984 yılında verdiği ilk resitalinden bu yana İtalya, Arnavutluk, İsviçre, İngiltere, Fransa, Bulgaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Romanya, Çin, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Letonya, Polonya, Azerbaycan, Estonya, Hollanda, Singapur, İsveç, İngiltere, Hırvatistan, Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Rusya, Brezilya, Venezuela, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'de dünyaca önemli konser salonlarında (New York Carnegie Hall, Prag Smetana Hall, Lincoln Center – Paris Louvre Auditorium, Milano Sala Verdi) pek çok orkestra konserine solist ve şef olarak katıldı ve resitaller verdi.

1985 yılında İstanbul Filarmoni Derneği tarafından "Yılın En Başarılı Genç Sanatçısı" ve aynı yıl İTÜ Rektörü elinden "Sanat Dalında Üstün Başarı" ödüllerini aldı. 1988 Eylül ayında İstanbul AKM'de verdiği resital UNESCO tarafından Uluslararası Eğitim seferberliğine alındı ve bu konserde pek çok ülkeden Unesco temsilcisi hazır bulundu. Konservatuvar eğitimini tamamladığı aynı yıl kazandığı bursla yüksek lisans eğitimi yapmak üzere Londra Kraliyet Müzik Koleji'nde eğitimine başladı. Burada Trevor Williams'ın sınıfından mezun oldu.

1992 yılında İtalya San Bartalameo'da yapılan Uluslararası Rovere D'Oro Oda Müziği yarışmasında dördüncü oldu. Aynı yıldan itibaren Bari Uluslararası Chritoph Colombus Festivali, Uluslararası İstanbul, İzmir ve Ankara Bodrum D-Marin Turgut Reis ve Gümüşlük Müzik Festivalleri, CRR Konser Salonu Genç Solistler Festivali, Brasov Uluslararası Oda Müziği Festivali ve Malmö "Falsterbonasets" Uluslararası Yaz Festivali, İsveç Karlskrona Uluslararası Müzik festivallerine defalarca solist ve şef olarak davet edildi. 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde 3 ayrı konserde solist, orkestra şefi ve başkemancı olarak sahneye çıkarak sahne üzerinde 3 ayrı disiplinle böyle bir etkinlikte yer alan ender sanatçılar arsında yerini aldı.

1990-92 döneminde İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde “Müzik Teorisi” master eğitimini tamamladı. 1992-93 sezonunda Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın konuk başkemancılığını ve 2000 – 2003 yılları arasında Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası, 1998 – 2011 yılları arasında Akbank Oda Orkestrası başkemancılığını da yapan sanatçı, ayrıca Milli Reasürans Oda Orkestrası kurucusu ve Genel Müzik Direktörü, İstanbul Oda Orkestrası ve Filarmonia İstanbul topluluğunun kurucularından ve Genel Müzik Direktörü’dür.

Pek çok Radyo ve TV programına yapımcı ve yorumcu olarak katılan Hakan Şensoy, ulusal bestecilerimizin eserlerini yorumlamaya da özen göstermektedir. Kemancı ve orkestra şefi olarak çoğu kendine ithaf edilen onlarca eserin Türkiye ve yurt dışında ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren sanatçı 2002 yılında “Müzik Teorisi” doktora eğitimini İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamış, çalışmalarını bir süre Devlet Sanatçısı Ayla Erduran ve ünlü Rus Kemancı ve Pedagog Victor Pikaisen ile sürdürmüştür.

İlk Orkestra Şefliği derslerini 1981 – 1987 yılları arasında Demirhan Altuğ'dan alan sanatçı daha sonra Emin Güven Yaşlıçam ile çalışmış ve 2003 yazında Accademia Cicciana di Sienna'da Gianluigi Gelmetti'nin şeflik kursuna katılmıştır. Orkestra şefi olarak aralarında Sholomo Mintz, Raphael Walfisch, Fazıl Say, Cihat Aşkın, Ryu Goto, Tedi Papavrami, Peter Jablonsky, Bruno Schneider, Gülsin Onay, Emre Elivar, Keneth Hamilton, Steven Isserlis, Adrian Brendel, Peter Jablonsky gibi dünyaca tanınmış solistlere ve Terence Blanched Band, Bee Gees Band, Dreamtone & Iris Mavraki's NEVERLAND, George Benson, George Dalaras, Alim Qasimov, Fergana Qasimova gibi sıra dışı solist ve gruplara eşlik eden sanatçı Amerika kıtasından Avustralya'ya uzanan çok geniş bir yelpazede yer alan pek çok ülkede konserler idare etmekte, solist olarak resitaller ve orkestra konserlerinde yer almaktadır.

240 yıllık tarihinde Milano Teatro alla Scala'da sahneye çıkan ilk ve tek Türk orkestra şefi olan sanatçı 2015 - 2019 yılları arasında Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası Müzik Direktörlüğü'nü 2018-2022 arasında da İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın Genel Müzik Direktörlüğü görevini üstlenmiştir. Hakan Şensoy halen İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda Öğretim Üyesidir.


2022 Sanat Ödülü
Nihat ÖZÇOBAN
23 Ocak 1958’de Bergama’da Doğdu. İlköğretimi Ve Liseyi Bergama’da Okudu.
Lisede Klasik Gitar Eğitimi Aldı.Liseden Sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümüne Girdi.Oradan İzmir Buca Eğitim Enstitüsü’ne Geçti.1980 Yılında Müzik Öğretmeni Olarak Mezun Oldu.
Serbest Çalışmayı Sevdiği İçin Mesleğini Yapmadı.1980-1998 Yılları Arasında Bergama’da Sarraf Dükkanı İşletti.
1989 Yılında Bergama Rotary Kulübü’nün Kurucularından Oldu. Yine Aynı Yıl Bergama Kültür Ve Sanat Vakfı’nın Kurucu Üyesi Oldu. 1995-1997 Yıllarında Berksav’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını Yaptı. 1996 Yılında Eşi İle Birlikte Bergama’da Bir Çocukevi Ve Çocuk Kulübü İşletmeye Başladı.
2000 Yılında Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nin Halk Müziği Korosunda Divan Sazı Çalarak Bergama Türkülerini Ve Zeybek Oyunlarını Da Notaya Almaya Başladı. Dört Yıllık Bir Çalışma Sonucunda Berksav İçin “Bergama Türküleri Ve Zeybek Oyunları” Kitabını Hazırladı.
2002 Yılında Bergama Belediyesi Çalgı Kurslarında Gitar Eğitmeni Olarak Görev Yaptı.
2004 Nisan Ayında Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nin Başkanlığına Getirildi. Başkanlığı Döneminde İzmir Ve İstanbul’da Derneğin Şubeleri Açıldı.

2005 Yılı Bergama Kermesinde Bergama Türkülerinden ,Zeybeklerinden Ve Geçmiş Dönemin Fotoğraflarıyla Süslenen Özel Bir Gece “Bir Sevda Şehri Bergama” Asklepion’da Gösterime Girdi.
2007 Yılından Beri Bergama’daki İşyerinde Gayrimenkul Alım-Satım İşleri Yapmakta Olup Bu İşlerini Halen Devam Ettirmektedir. Evli Ve İki Çocuk Babasıdır.


2022 Kültür Ödülü
İSMAİL HAKKI GÜZELER
Rüştü- Şekibe GÜZELER çiftinin 3. evladı olarak 1961 yılında Bergama Gazipaşa Mah.Külahbaş sokağında dünyaya geldi.Külahbaş sokağının çocukluğuna kattığı olumlu sosyal etkiler ile Zübeyde Hanım ilkokulu(1968-1972) Bergama Ortaokulu(1973-1975) Bergama Lisesi (1976-1978) ve Ege Üniv Fen Fak FİZİK bölümünü bitirdi.1983-1989(Diyarbakır Bismil Lisesi--1989-1999 Balıkesir Kepsut Lisesi--1999-2015 Balıkesir Burhaniye Mesleki Teknik Lisesi Fizik öğretmenliği yaptı.2015 ten beri emekli.
Çocuk Gelişim öğretmeni Süreyya Güzeler ile 1989 da evlendi.Kızı Gamzegül Mimar ,oğlu Gencer Bilgisayar Sistem destek uzmanı olarak görev yapıyor.
Bergama hakkında bilgiler edinmek kendisine heyecan ve mutluluk veriyor.Özellikle emeklilik sonrası Bergama ile ilgili bilgileri tüm açık erişim internet arşivlerine üye olup Bergama bilgilerine ulaşıp yaklaşık 9000 üyesi olan " GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE FOTOĞRAFLARLA BERGAMA " Facebook sayfasında ülkemizin ve dünyanın her yerindeki Bergamalılarla paylaşıyor.


2022 Kültür Ödülü
Onur Çalı
1984 yılında Bergama’da doğdu. İlkokulu Kınık Mustafa Kemal İlkokulu’nda okuduktan sonra, 1995 yılında girdiği Bergama Akif Ersezgin Anadolu Lisesi’nden 2002 yılında mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi'nde Mütercim Tercümanlık, Ankara Üniversitesi'nde Kadın Çalışmaları ve Dinler Tarihi okudu.

İlk kitabı “Eksik Yıl” 2012 yılında yayımlandı. İngilizceden Türkçeye edebi metinler çevirdi, yayımladı. Öyküleri ve yazılarıyla pek çok seçkide yer aldı. "Yaz Öyküleri" adlı öykü seçkisini yayına hazırladı.

"Sonra Hayat" adlı dosyasıyla 2019 yılında Vedat Günyol Genç Deneme Yazarı Ödülüne değer görüldü. Dosya, aynı adla 2021 yılında kitaplaştı.
Parşömen Sanal Fanzin adlı e-dergiyi 2007 yılından beri yayınlıyor. Ankara’da yaşıyor. Bir kamu kurumunda mütercim olarak çalışıyor. Edebiyat yayıncılığını ve edebiyat çalışmalarını sürdürüyor.

Yayımlanmış kitapları
Öykü: Eksik Yıl (2012), Geçen Sene Doğanlar (2014), Huma Kuşları (2015), Kaplumbağa Makamı (2019)
Şiir: Ahiku Dünya (2013)
Deneme: Sonra Hayat (2021)


2021 Yılı Kültür Ödülü
BERGAMA KAZI BAŞKANLIĞI veGERDA HENKEL VAKFI
BERGAMA KAZI BAŞKANLIĞI:
Pergamon Kazısı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün İstanbul Şubesi (DAI-Istanbul) tarafından, Bergama Müzesi ile uyumlu bir işbirliği altında yürütülmektedir. Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün, aralarında Atina, Roma ve Madrid’in de olduğu, dünyada 18 adet şubesi vardır. İstanbul Şubesi, Türkiye’de Hattuşa’yla birlikte 2 adet bilimsel kazıyı yönetmekte; ayrıca İstanbul’un Ahşap Mimarisi gibi başka uzun soluklu araştırma projelerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Pergamon Kazısı, aralarında Enstitünün İstanbul Şubesi çalışanlarının da olduğu, Türkiye’nin ve dünyanın farklı üniversitelerinden bilim insanı ve öğrencilerin katıldığı bir ekibe sahiptir. Son 15 yıldır Enstitünün İstanbul Şubesi müdürü Prof. Dr. Felix Pirson tarafından yürütülen Pergamon Kazısı’nın bu seneki ekibinde: Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi’den arkeolog ve öğrenciler; İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden epigraflar, Almanya’daki Münih Üniversitesi’nden antropologlar; Kiel Üniversitesi ve Karlsruhe Teknik Üniversitesi’nden jeoteknik tarama ve ölçüm yapan ekipler; Berlin’deki Freie Üniversitesi’nden ve İzmir Ege Üniversitesi’nden coğrafyacılar, Ankara Üniversitesi’nden tarihöncesi arkeologlar; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden restoratörler ile çeşitli üniversitelerden mimar ve mimarlık öğrencileri bulunmaktadır. Buradaki disiplinlerarası ve uyumlu çalışma ortamı sayesinde, saha çalışmaları esnasında kentin tarihi ile ilgili önemli sonuçlara ulaşılabildiği gibi, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora çalışmaları yürütülmekte ve böylece genç bilim insanları yetiştirilerek üniversitelere kazandırılmaktadır.

Araştırma sonuçlarının her sene yayınlandığı rapor, bildiri ve makalelerin yanı sıra;, Pergamon’da son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarının şekillendirdiği kent tarihi ve antik dönem yaşayışı yeniden ele alınarak, “Pergamon: Anadolu’da Hellenistik Bir Başkent“ isimli bir kitap olarak 2014 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmıştır. Ayrıca Pergamon antik kent haritasının, uzun zamandır üzerinde çalışılan dijital versiyonu, 2020 yılında tamamlanarak tüm ilgili ve araştırmacıların kullanımına açılmıştır. Pergamon Kazısı, her sene yürütülen bilimsel kazı ile mimari koruma ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra, 2019 yılından beri bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmektedir.

Almanya’daki Gerda Henkel Vakfı’nın cömert desteğiyle yürütülen, kültürel mirasın korunmasının toplumsal ölçekte gerçekleşmesini amaçlayan proje çerçevesinde, bugüne kadar 9 taş ustası yetiştirilmiş; Kale Mahallesi’nde 8 evin çatısı onarılmış ve 1 tarihi ev restore edilerek toplumsal fayda için hizmet vermeye hazırlanmıştır. Projeye Bergama Müzesi, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve Bergama Kültür ve Sanat Vakfı çok farklı yönlerden katkıda bulunmuşlardır.


GERDA HENKEL VAKFI :
Gerda Henkel Vakfı, Almanya’nın Düsseldorf kentinde 1976 yılında kurulmuştur. Vakıf, desteğini tarihi sosyal bilimler üzerine yoğunlaştırmıştır. Buna bağlı olarak, özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’da sosyal bilimler alanında araştırma yapan genç bilim insanlarını desteklemektedir. Vakıf ayrıca, kriz ortamı içinde bulunan bölgeler öncelikli olmak üzere, kültürel mirasın korunmasına yönelik desteklerde bulunmaktadır. Fonlanan projelerle bağlantılı olarak, Vakıf aynı zamanda bu projeleri tamamlayıcı nitelikte sosyal destek önlemleri konusunda da danışmanlık sağlamaktadır. Vakıf, 40 seneyi aşkın varlığı süresince, bugüne kadar, dünya çapında 7600’den fazla bilimsel araştırma projesini desteklemiş ve bu projelere toplam 225 Milyon Euro tutarında hibe sağlamıştır.

Gerda Henkel Vakfı, Türk araştırmacılara veya Türkiye ile ilgili pek çok araştırma projesi ve yayına da destek sağlamıştır. Bunlar içinde Pergamon/Bergama ile ilgili projeler de bulunmaktadır: Pergamon Kazı ekibi üyesi Ulrich Mania’nın Kızıl Avlu hakkında yazdığı doktora tezi Henkel Vakfı tarafından fonlanmıştır.
Güler Ateş’in Pergamon’daki Ana Tanrıça Kutsal Alanları üzerine yaptığı araştırma projesi de, 2013 yılında Vakıf’tan hibe almıştır. Ayrıca Akropol Teleferik alt istasyonu yakınında ortaya çıkarılan, antik kentin güneydoğu nekropol alanı ile ilgili arkeolojik ve antropolojik araştırma projesi de yine Henkel Vakfı tarafından 2011-2014 yılları arasında desteklenmiştir. Kleopatra Güzellik Ilıcası’na ismini veren antik hamam kalıntısına dair, hâlen devam etmekte olan araştırma projesi de 2019 yılından beri Vakıf tarafından desteklenmektedir. Son olarak, Gerda Henkel Vakfı, 2019-2021 yılları arasında, Pergamon Kazısı’nın sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirdiği taş ustası eğitimleri ve Mahallemi Seviyorum Projesi‘nin ana sponsorluğunu üstlenmiştir.


2021 Yılı Sanat Ödülü
AKIN EKİCİ
1967 yılında Kayseri’de doğdu.
1985 yılında Bergama Lisesi’nden mezun oldu.
1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
1994 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yüksel lisans eğitimini tamamladı.
1992-1994 yılları arasında İmpexbank A.Ş. ’de Avukat olarak çalıştı.
1995-2009 yılları arasında Türkiye Garanti Bankası A.Ş. ’de, sırasıyla, Avukat, Hukuk Müşaviri ve Hukuk Baş Müşaviri olarak görev yaptı.
2009- yılından bu yana Verdi Avukatlık Ortalığında Ortak Avukat olarak çalışmaktadır.
İlkokul yıllarından itibaren resim sanatına ilgi duydu. Ortaokul ve lise yıllarında resme olan yeteneğini fark eden Bergama Lisesi resim öğretmenlerinden ressam Yaşar Çakıroğlu, Cengiz Yay, Dilşad Başaraner ve Necdet Başaraner’den özel resim dersleri aldı. Bergama ve İzmir’de düzenlenen çeşitli resim yarışmalarında dereceler aldı. Kurumsal avukatlık ve yöneticilik yaşamı boyunca resme karşı olan ilgisini devam ettirdi. Fırsat buldukça değişik tekniklerde çalışmalar yaptı, Garanti Bankasında düzenlenen sergilere ve İstanbul Barosu sergilerine katıldı.

2009 yılında, Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi’ne katıldı. Burada Ressam Resul Aytemür ile birlikte önce figüratif çalışmalar yaptı, zaman içerisinde soyutlamalar ve soyut resim alanına yöneldi. Devrim Erbil Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı’ndaki çalışmaları sırasında Devlet Sanatçısı Ressam Prof. Devrim Erbil’in öneri ve değerlendirmeleri doğrultusunda sanatını geliştirdi. 2013 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde Prof. Dr. Kemal İskender’den Resim Okuma ve Modern Üslup Tarihi dersleri aldı.

Kendine özgü olarak geliştirdiği spatula tekniği ile çok katmanlı ve çok renkli kalın boya kullanımına dayalı, hareket ve dinamizmi yansıtan soyut ve soyutlama tarzında eserler üretmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında yüzden fazla sayıda grup ve karma sergide ve sanat fuarlarında yer alan sanatçı bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Ulanbatur-Moğalistan, Tiflis-Gürcistan ve New Jersey- ABD ’de olmak üzere dokuz kişisel sergi gerçekleştirmiştir. Bu sergilerden Moğolistan ve Gürcistan’da yapılan iki sergi “Yolcudan Yolcuya Hikayeler” teması altında T.C. Dış İşleri Bakanlığı tarafından bu ülkelerdeki Büyükelçiliklerimiz himayesinde gerçekleştirilmiştir. New Jersey ABD sergisi ise Pandemi sürecinde sanatın coğrafi sınır tanımayan iyileştirici gücüne vurgu yapmak üzere “Zorluk ve Direnç” teması altında gerçekleştirilmiştir. Kişisel sergilerinin yanı sıra, çeşitli sağlık klinikleri, şirket çalışma ofisleri ve otel mekân resim yerleştirme özel projelerini gerçekleştirmiştir. Diyarbakır’ın ilk sanat oteli konsepti ile açılan Hill City Otel’in lobi ve tüm odaları sanatçının 64 adet eseri ile donatılmıştır.

Sanatçı ayrıca birçok sosyal sorumluluk projesinde ve çocuklar ve yetişkinlere yönelik workshoplarda yer almıştır.
Sanatçının Nisan 2020’de Prof. Devrim Erbil ile Bergama Kültür Merkezinde gerçekleştireceği ortak sergisi, ve önceden planlanmış yurt içi ve yurtdışında yapacağı başkaca kişisel sergileri Covid 19 Pandemisi nedeniyle ileriki tarihlere ertelenmiştir. Ertelenen sergilerden ikisi 2021 yıl içinde New York, ABD’de, bir tanesi de 2022 yılı içinde Tokyo, Japonya’da gerçekleştirilecek olup, 10 Eylül 2021 tarihi itibarıyla Tokyo Metropolitan Müzesinde başlayan Türk Sanatçılar özel grup sergisinde de eserleri yer almaktadır.. Özel koleksiyonlarda, Moğolistan Milli Modern Sanatlar Galerisi Daimi Sergi Koleksiyonunda, Dış İşleri Bakanlığı Ulan Batur-Moğolistan Büyükelçiliği ve Tiflis-Gürcistan Büyükelçiliği koleksiyonlarında ve Portakalçiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Müzesinde eserleri bulunmaktadır.

Dünyaca ünlü ressamların eserlerinin bulunduğu Moğolistan Milli Modern Sanatlar Galerisi Daimi Sergi Koleksiyonuna eseri kabul edilen ilk Türk ressam olmuştur.
Sanatçı, hayatı, sergileri ve sanat anlayışı üzerine birçok televizyon programına konuk olmuş olup bunlardan bazıları Akın Ekici Art Studio isimli YouTube kanalında yer almaktadır.
Sanatçı, Devrim Erbil Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı, Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyesi ve WWF-Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti ve Denetim Kurulu üyesidir.
Halen Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi’nde ve İstanbul’daki kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.


2020 Yılı Kültür Ödülü
Prof. Dr. Demet ULUSOY BİNAN
İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nde Mimarlık Lisans Eğitimini , Yıldız Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Eğitimini , Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Doktora Eğitimini tamamlamıştır. 1985'ten bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. "Güzelyurt Örneğinde Kapadokya Bölgesi Yığma Taş Konut Mimarisinin Korunması İçin Bir Yöntem Araştırması” adlı tez ile 1994 yılında Doktor ünvanı alıp 1998 yılında Yardımcı Doçent, 2000 yılında Doçent ve 2007 yılında Profesör olmuştur.

Uzmanlık konuları ”Tarihi Çevre Koruma ve Değerlendirme”, “Mimari Koruma ve Restorasyon” , “Mimari Miras Koruma ve Yönetimi” dir. Kentsel Kültür Varlığı Belgelemesi ve Koruması ile ilgili kitap, araştırma projeleri ve çeşitli yayınları yanında Ortaçağ Anadolu Türk Mimarisinde Yapım Etkinlikleri ve Taşçı İşaretleri ile Mimar Sinan Eserlerinin Tanınırlığı ve Korunması üzerine araştırma projeleri ve yayınları vardır. “Mimari Rölöve ve Koruma”, “Yöresel Mimarlık Mirasının Korunması” adlı lisans dersleri ile “Kültürel Miras Kavramı ve Yönetimi”, “Sitler ve Değerlendirilmesi, “Yöresel Mimari ve Koruma”, “Restorasyon Projesi I, II" adlı Lisansüstü derslerini vermekte ayrıca Y. Lisans ve Doktora tez danışmanlığı yapmaktadır.

2006-2008 yılları arasında UNESCO İstanbul Dünya Miras Alanlarını İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyesi olarak görev yapmıştır. 2008-2016 yılları arasında “İstanbul Tarihi Alanları Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı” görevinde bulunmuş ve halen “Danışma Kurulu Uzman Üyesi”dir. 2012 yılından bu yana "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı Dünya Mirası Alan Yönetimi Danışma Kurulu" nda ICOMOS-Türkiye Milli Komite Temsilcisi ve MSGSÜ Kurum Temsilcisi olarak görev yapmış olup halen Alan Yönetiminde Danışma Kurulu ile Eşgüdüm Denetleme Kurulu Üyesidir. 2003 yılından günümüze Bergama Kentsel Kültür Varlıklarının belgelemesi ve korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında çok sayıda yayın ve projeleri bulunmaktadır. 2018 tarihli 'BERGAMA Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri ve Çözümlemesi / BERGAMA Verzeichnisund Analyse der städtischen Denkmäler MIRAS 3' isimli uluslararası kitap son yayınları arasındadır.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde akademik çalışmaları yanında çeşitli idari görevlerde bulunan Demet Binan, halen MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı V. , Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı olarak görevlerini sürdürmektedir. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükşehir Şubesi Üyesi olan Demet Binan, ayrıca ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarından ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Üyesi, ICOMOS-CIAV(ICOMOS-Uluslararası Vernaküler Mimari Komitesi) Üyesi, ICOMOS-Türkiye Milli Komitesi Üyesi, EAA (Avrupa Arkeologlar Birliği) Üyesi, Topkapı Sarayı’nı Sevenler Derneği Üyesi, T.A.Ç. (Türkiye Anıt Ve Çevre Koruma) Vakfı Şeref Üyesi’dir.


2020 Yılı Sanat Ödülü
Kubilay TAT
Öğretmen bir ailenin ilk çocuğu olarak 5 Haziran 1972 Kırşehir’de doğan Kubilay Tat ilk ve orta öğretimini İzmir’in Bergama ilçesinde tamamladı.

Ankara Siyasal ve İstanbul Edebiyat fakültelerinde sürdürdüğü eğitimlerini yarıda bırakarak kendisini tarih, felsefe ve edebiyat okumalarına verdi.

Edebi olarak yeterli bulmadığı roman çalışmalarına ara vererek Karl Kases’in yönettiği Alia A Bosniac Rhapsody, Uğur Yücel’in filme aldığı Ejder Kapanı filmlerinin özgün senaryolarını ve 2019 yılının gişede en çok seyredilen, Amerikan ve Fransız Netflixlerinde de 1 numaraya kadar yükselen bir Güney Kore sineması uyarlaması olan 7. Koğuştaki Mucize filminin yerli senaryosunu kaleme aldı. Henüz yayınlamadığı roman ve hikaye çalışmalarıyla birlikte önümüzdeki dönemde tüm dünyada aynı anda vizyona girmesi planlanan uluslararası bir film projesinin de özgün senaryosuna imza atan Kubilay Tat evli ve bir kız çocuğu babasıdır.


2019 YILI KÜLTÜR ÖDÜLÜ
Prof.Dr.Şadan Gökovalı
2019 yılı BERKSAV Kültür ödülü, İzmir Kültürü ve Anadolu Uygarlığına çok fazla hizmeti olan Bergama’yı en iyi anlatan yazar seçilen Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlu Prof.Dr.Şadan Gökovalı’ya Berksav’ın ilk Başkanı Gürbüz Bagana tarafından takdim edildi.


2019 Yılı Sanat Ödülü
Taci Uslu ve Zafer Muhlis Uslu
2019 Yılı BERKSAV Sanat Ödülü Bergamalı iki müzisyene takdim edildi. Biri müzik yaşamını uzun yıllar konserler vererek ve beste çalışmaları yaparak sürdüren Taci Uslu’ya diğeri ise sanatçı dostlarının ve kendi şiirlerini besteleyen müzisyen kuzeni Zafer Muhlis Uslu’ya Berksav Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Esen ve Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper tarafından takdim edildi .


2018 Yılı Kültür Ödülleri
Dr. MURAT TOZAN
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Elemanı olan Dr. Murat Tozan 12.04.1980 tarihinde doğdu.
1997 yılında kazandığı Ege Üniversitesi Tarih Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu.
Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eskiçağ Tarihi Programından 2005 yılında Yüksek Lisans; 2012 yılında Doktora derecesi aldı.
Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst) tarafından verilen Genç Bilim Adamları İçin Araştırma Bursu’nu kazanarak 2009–2010 yılları arasında doktora araştırmalarını Almanya’nın Münih kentinde bulunan Ludwig-Maximilian Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.
Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Pergamon kazı ve araştırmalarında görev alan Dr. Tozan’ın yayınlanan kitap, makale ve bildirilerinde Antik Pergamon önemli bir yer tutmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan İzmir Kent Ansiklopedisi’nin Eskiçağ ve Ortaçağ Tarihi/Arkeolojisi cildinde Bergama ve yakın çevresi ile ilgili maddeleri kaleme almıştır. Antik Pergamon kentinin ve Pergamon Krallığı’nın siyasal ve sosyal tarihinin yanı sıra Pergamon’un bir sağlık kenti olarak önemi ve Galenos ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında bildiri ve konferanslar sunmuştur.
Araştırma alanları arasında Roma Döneminde Anadolu, Batı Anadolu’nun Tarihsel Coğrafyası ve Antik Tıp bulunan Dr. Murat Tozan’ın Pergamon Krallığı, kent tarihi ve Galenos ile ilgili araştırma ve yayın faaliyetleri devam etmektedir.


2018 Yılı Sanat Ödülleri
Hayri KARAYANIK
ŞANLI İZMİR’İN TARİH KOKAN İLÇESİ BERGAMA’DA , ZİRAATÇİ BİR AİLENİN ÇOCUĞU OLARAK 1944 YILINDA DÜNYAYA GELDİ.
İLK OKULU ZÜBEYDE HANIM İLKOKULUNDA ORTA ÖĞRENİMİNİ MESLEK SANAT OKULUNDA TAMAMLADI.
MÜZİK AŞKI, İLKOKUL VE ORTAOĞRENİM YILLARINDA HALK EVİNDE 1960 YILLARINDA BAŞLAR .
1965-1985 YILLARINDA HOCASI MEHMET ALİ ÇEVİK İLE BİRLİKTE HALK EĞİTİM MERKEZİNDE ÖĞRETİCİLİK GÖREVİ YAPARAK , BERGAMA KERMESİ ETKİNLİKLERİNE KATKIDA BULUNDU.
1990 YILINDA BERGAMA BELEDİYESİ’NDE TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI. BERGAMA TÜRKÜLERİNİN TRT TARAFINDAN KAYDA ALINMASI VE BERGAMA BELEDİYESİ İLE BERGAMA’YI SEVENLER TURİZM DERNEĞİ’NİN ORTAK PROJESİ “BERGAMA TÜRKÜLERİ “ CD.SİNİN HAZIRLANMASINDA GÖREV ALDI.
EVLİ VE ÜÇ ÇOCUK BABASI HAYRİ KARAYANIK , SÖZ VE MÜZİĞİ KENDİSİNE AİT

1)HARMANLARA SİNDELLİDEN GEÇİLİR
2)EVİMİZİN ÜST YANINDA PİYADENİN ALAYI
3)TOPRAKLININ YOLLARI AMAN PAYTONUMUN TAYLARI
4)KIZA BAKTIM AY GİBİ
5)BEHLÜL GİDER EVİNE

ADLI TÜRKÜLERİNİ, BERGAMALILARCA ÇALINIP SÖYLENMESİ İÇİN TÜRKÜLERİNİN TELİFİNİ BERKSAV’A BAĞIŞLAMIŞTIR.


2017 Yılı Ödülleri
MUSTAFA PULCU
11 Aralık 1944 yılında Fethiye’de dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Fethiye’de okudu. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1967 yılında İstanbul Eczacılık Fakültesini bitirerek eczacılık hayatına Bergama’da başladı .Askerlik dönüşünden sonra Bergama’da Kermes Eczanesini açarak eczacılık mesleğini sürdürmektedir. 1983 yılında Bergama Halk eğitim Merkezi’nde Türk Sanat Müziği çalışmalarına katıldı. Başta Bestekar Avni Anıl’ın öncülüğünde , TRT sanatçısı Mahmut Bilki olmak üzere Akşit Tedik ,Macit Gönlügür ile birlikte Türk Sanat Müziğini Bergama’da yerleştirmeye ve sevdirmeye çalıştı. 1984 yılında Bergama Belediyesi çatısı altında çalışmalarına devam eden Türk Sanat Müziği korosunun ,2001 yılında Bergama’ Belediyesi Konservatuarına dönüştürülmesinde kurul üyesi olarak görev aldı. Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyesi iken Bergama ‘nın kültürel ve sanatsal hayatına katkılarda bulundu . Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluş çalışmalarına öncülük etti. Bergama Kültür ve Sanat Vakfının kısa adı olan BERKSAV ‘ın da isim babasıdır . 14 Eylül 1989 yılında kurulan Vakfımızın 1993 – 1995 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanlığında bulundu .Döneminde anılarda Bergama fotoğraf sergileri ve Bergama konulu söyleşiler ve etkinlikler yapıldı. Berksav’ın burs fonu oluşturulmasına öncülük etmiştir. Vakfımızın sanatsal faaliyetleri içerisinde Macit Gönlügür ile birlikte arasta etkinlikleri düzenlemiştir. İzmir Atatürk Lisesi Vakfı, Bergama Atatürkçü Düşünce Derneği üyeliklerini sürdürmektedir. Halen Bergama Belediyesi Türk Sanat Müziği korosunda müzik hayatına devam etmektedir. Evli ve iki kız çocuk babasıdır.


2017 Yılı Ödülleri
Erdal DELBIÇAKOĞLU
1983 YILINDA BERGAMA’DA DOĞDU. İLKOKULU İSMAİL HAKKI PAMUKÇU İLKOKULUNDA ORTA VE LİSE ÖĞRENİMİNİ BERGAMA LİSESİ’NDE TAMAMLADI.2000 YILINDA DELBIÇAKOĞLU ÇİFTLİĞİNİN ÜRETİM VE GELİŞMESİNDE KATKI VERMEYE BAŞLADI. 2011 YILINDA AMATÖR OLARAK FOTOĞRAF ÇEKMEYE BAŞLADI. KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE İLGİ ÇEKEN ÇALIŞMALARI TÜRKİYE’DE BİR ÇOK YEREL DERGİDE YER ALDI. 2012 YILINDA FOTOĞRAF KONUSUNDA KENDİNİ GELİŞTİRMEK ADINA , İLK YURT DIŞI SEYAHATİ OLARAK İTALYA’YA GİTTİ. KISA BİR SÜRE SONRA EŞİ İLE TANIŞTI.FOTOĞRAF TUTKUSU VE EŞİNİN KATKILARI İLE BİR ÇOK DÜNYA ÜLKESİNDE FOTOĞRAF ÇALIŞMALARINDA BULUNDU. İLK KİŞİSEL SERGİ ÇALIŞMASI OLAN “ 8 FOTOĞRAF İLE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİNİ AÇTI.ARDINDAN DAVET EDİLDİĞİ BİR ÇOK FOTOĞRAF KULÜBÜNÜN SERGİ ÇALIŞMALARINA FOTOĞRAFLARI İLE KATKIDA BULUNDU. 2014 YILINDA FOTOĞRAF ADINA DÖNÜM NOKTASI OLAN “ KARLI BERGAMA AKROPOLÜ” FOTOĞRAFI NATIONAL GEOGRAFİC İNTERNET SİTESİNDE YER ALDI. 2015 YILINDA EŞİYLE İSPANYA SEYEHATİ SIRASINDA ÇEKTİĞİ “EL HAMRA SARAYI MERDİVENLERİ” ÇALIŞMASI ,DİJİTAL MECRAYI AŞARAK NATIONAL GEOGRAFİC DERGİSİNİN 2015 TEMMUZ SAYISINDA YAYIN ALDI. 2015 KASIM AYINDA BERGAMA OVASINDA ÇEKTİĞİ “PAMUK TARLASI” FOTOĞRAFI NATIONAL GEOGRAFİC ‘İN İNTERNET SİTESİNDE YER ALDI. KISA BİR SÜRE SONRA JOHN DERE FİRMASINA REKLAM AMAÇLI SATILDI. BÜYÜK İLGİ UYANDIRAN BU ÇALIŞMA ULUSLARARASI BİR DERGİ OLAN AMERİKAN ACRES AGRO MAGAZİN EDİTÖRLERİNİN İLGİSİNİ ÇEKTİ. TALEP EDİLEN FOTOĞRAFI KÜNYE BİLGİS NDE “BERGAMA’DA ÇEKİLDİĞİ İBARESİ “ GEÇMEK KOŞULU İLE YAYINLANMASINA İZİN VERİLDİ. FOTOĞRAFÇILIK KARİYERİNİ BERGAMA’NIN DAHA KALİTELİ VE ZENGİN GÖRSELLERLE TANITIMINA KATKI VERMEK ADINA ÇALIŞMALARINA DEVAM ETMEKTEDİR. İŞ HAYATINI BEŞ KASAP ENTEGRE ET İŞLEME TESİSİ VE AİLECE KURDUKLARI DELBIÇAKOĞLU ÇİFTLİĞİ VE KASABI’NDA SÜRDÜRMEKTEDİR. EVLİ VE 1 KIZ ÇOCUĞU BABASIDIR.


2016 Yılı Kültür Ödülü
Volkan Timurşah
27.09.1962 ANKARA DOĞUMLU OLUP İYİ BİR İZMİRLİDİR.
HALKOYUNLARINA 1974 YILINDA İZMİR’İMİZİN İLK HALKOYUNLARI DERNEĞİ OLAN İZMİR TURİZM FOLKLOR DERNEĞİNDE BAŞLAMIŞTIR. İZMİR TURİZM FOLKLOR DERNEĞİNDE TÜRKİYEMİZİN DEĞİŞİK YÖRE OYUNLARINI ÖĞRENEREK YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA ÜLKEMİZİ DEFALARCA 1980 YILINA KADAR DANSÇI OLARAK TEMSİL ETMİŞTİR. O DÖNEMLERDE EN ÖNEMLİ HEDEF GÖSTERİLEN FESTİVALLERDEN BİRİDE ULUSLAR ARASI BERGAMA KERMESİ OLMUŞ VE BU HALKOYUNLARI ŞÖLENİNDEDE GÖREV ALMIŞ ŞANSLI KİŞİLERDEN BİRİ OLMUŞTUR.
1980 – 1984 YILLARI ARASI ÖGRENİM İÇİN ARA VERDİĞİ HALKOYUNLARI YAŞANTISINA 1984 YILINDAN GÜNÜMÜZE KADAR TEKRAR İZMİR TURİZM FOLKLOR DERNEĞİNDE DANSCI,TEKNİK KURUL BAŞKANI VE DERNEK BAŞKANI OLARAK DEVAM ETMİŞTİR.
VOLKAN TİMURŞAHIN BERGAMA AŞKI, TUTKUSU 1974 YILINDA KEMAL ERGEN İLE TANIŞMASIYLA BAŞLAMIŞTIR.
1985 YILINDA KEMAL ERGENİN ASKERE GİTMESİYLE BORNOVA ANADOLU LİSESİNDE BERGAMA YÖRESİ ZEYBEK OYUNLARINI SAHNELEMEYE BAŞLAMIŞTIR.
BU DÖNEMLERDE BAŞTA VEHBİ YAZICIOĞLU,MURAT TANOL ,ZEYNEP SARILAR,MUAMER ESEN VE BERGAMA HALKEĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN KATKILARIYLA 1986 YILINDA BORNOVA ANADOLU LİSESİ Nİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YARIŞMALARINDA SIRASIYLA İZMİR BİRİNCİLİĞİ,BÖLGE BİRİNCİLİĞİ VE TÜRKİYE ŞAMPİYONU YAPARAK BERGAMA YÖRESİ OYUNLARININ TÜRKİYEYE TANITILMASINA KATKI SAĞLAMIŞTIR.
DAHA SONRA 1987 YILINDA MİLLİYET GAZETESİ HALKOYUNLARI YARIŞMASINDA BORNOVA ANADOLU LİSESİYLE TEKRAR TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLMUŞTUR.
1988 YILINDA HASAN PINARÇALLI İLKÖĞRETİM OKULUNU EŞİ YILSAY TİMURŞAHLA BİRLİKTE ÇALIŞTIRARAK BERGAMA OYUNLARIYLA İZMİR BİRİNCİLİKLERİ BÖLGE BİRİNCİLİKLERİ VE TÜRKİYE DERECELERİ ELDE ETMİŞLERDİR.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK MÜHENDİSLİK FAKULTESİYLE YİNE BERGAMA YÖRESİ OYUNLARI İLE ÜNİVERSİTELER ARASI YARIŞMALARDA 1989 YILINDA SİVASTA TÜRKİYE 3.LÜĞÜ – 1990 YILINDA ELEZIĞDA TÜRKİYE 2.LİĞİ KAZANMIŞTIR.
1986 YILINDAN 1990 YILINA KADAR ÇALIŞTIRDIĞI BÜTÜN EKİPLERİ BERGAMAYA GETİREREK BERGAMAYI TANIMALARINI ÖZELLİKLE BERGAMA HALKEĞİTİM MERKEZİNİ GEZMELERİNİ SAĞLAYARAK BERGAMA KÜLTÜR ZENGİNLİĞİNİN TANITILMASINA VE BERGAMAYI TANIMALARINI SAĞLAMIŞTIR.
YİNE BU EKİPLERLE BERGAMA OYUNLARINI YURT DIŞINDAKİ FESTİVALLERE TAŞIYARAK BERGAMAMIZIN YURT DIŞINDADA TANINMASINA KATKI SAĞLAMIŞTIR.
BU SÜREÇ İÇERİSİNDE VEHBİ YAZICIOĞLUNUN DESTEKLERİYLE EY YÜCELER VE ARPAZLI ZEYBEKLERİNİNDE EKİPLERDE OYNANMASINA VESİLE OLMUŞ VE BU EKİPLERDEN YETİŞEN ÖĞRENCİLER SAYESİNDE DE BERGAMA YÖRESİ OYUNLARININ DAHA GENİŞ KİTLELERE ÖĞRETİLMESİ SAĞLAMIŞTIR. VOLKAN TİMURŞAH DAHA SONRAKİ YILLARDA İZMİR TURİZM FOLKLOR DERNRĞİNİ BAŞKANLIĞI NIN YANISIRA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SEÇİCİ KURUL ÜYELİĞİ,TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERSYONU HAKEMLİĞİ VE TÜRKİYE HALKOYUNLARI FEDERASYONU EGE BÖLGE KOORDİNATÖRLÜĞÜ İLE DEĞİŞİK KOMİSYONLARINDA YER ALARAK HALKOYUNLARINA HİZMET ETMİŞTİR.
BERGAMA ONUİÇİN DANS,KOSTÜM,YARİŞMA DEĞİL 1991 YLINDA YILSAY TİMURŞAH LA EVLENEREK BALAYINI BERGAMA DA GEÇİRECEK KADAR BİR TUTKU OLMUŞTUR.


2016 Yılı Sanat Ödülü
Halim Yazıcı
Bergama, 1954 doğumlu.
Bergama Zübeyde Hanım İlkokulu ve Bergama Lisesi’nin ardından Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.
80’li yılların başında İzmir’de yayın hayatına başlayan Dönemeç dergisinin bir süre sahipliğini ve sorumlu yönetmenliğini yaptı. Küçücük, Körfez, Akrapol, Yamaç ve Ünlem dergilerini kurucuları arasında yer aldı. İlk şiir ve inceleme yazılarını Dönemeç, Türkiye Yazıları, Küçücük, Sanat Edebiyat 81 ve Kocatepe’de yayımladı.
Denizli Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü (10 yıl), İzmir Çiğli Belediyesi Kültür Müdürlüğü (5 yıl), İzmir Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü (5 yıl) görevlerinde bulundu. Temmuz 2009 - Ekim 2010 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Şube Müdürlüğü ve Bornova Belediye Başkanlığı Kültür-Sanat Danışmanlığı görevlerinde bulundu.
Çalışma hayatını Konak Belediyesi'nde sürdürmektedir.
Yayın hayatına Nisan 2015'de başlayan CazKedisi şiir/caz dergisinin Genel Yayın Yönetmenidir.
Üyesi Olduğu Dernekler
• Pen Yazarlar Derneği • Edebiyatçılar Derneği • Ankara Caz Derneği Onur Üyesi • Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi • İzmir Araştırmaları Derneği • Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği İzmir Şube Başkanlığı.
Kitapları
• O Güzel Narin Gelin, Türkiye Yazıları Yayınevi, 1982 • Cevahir Kalbiyle Dolunay, Yarın Yayınevi, 1984 • Aşk Cazdır, Bibliotek Yayınevi, 1989 • Beyaz Atların Yelesinde, Etki Yayınevi (1997) • Âşıkhava Sineması, (2.Baskı) Yom Yayınları, Ocak 2005 • Deliceler Aşkına, (2.Baskı) Şiirden Yayıncılık, 2007 (Azerbaycan/Bakü'de Azerice yayınlandı) • İpek Tin, Şiirden Yayıncılık, 2008 • Aşkhâlim - Seçme Şiirler, Şiirden Yayıncılık, 2009, (2.Baskı, Şiirden Yayıncılık, Aralık 2009) • Küçük Taşlar İklimi, Kanguru Yayınları, Ocak 2011 (2.Baskı, CazKedisi Kitap, Ocak 2013) • Körfez Vapurları, Heyamola Yayınları, 2011 • Küçük Bir Harf, CazKedisi Kitap Kasım 2011 • Kuş Oyunları, Top Yayıncılık, 2013 ( Çocuklar İçin Şiirler ) • Avluda Kuş Sesleri, CazKedisi Kitap, Ocak 2013 • Beyaz Caz Sokağı - Toplu Şiirler, Yasakmeyve yayınları, 2014 • Beraber ve Solo Ölümler, CazKedisi Yayınları, Kasım 2015
Ödülleri
1. Adnan Yücel 1.Ödülü, 2004 (Adana Çukurova Üniversitesi / Özgür Pencere Derneği) 2. Uğur Mumcu 1.Ödülü, 2004 ( İzmir / Karşıyaka CUMOK) 3. Homeros Emek Ödülü, 2004 ( İzmir Karşıyaka Belediyesi) 4. Sağlık Emekçileri Sendikası 1.Ödülü, 2004 ( Ankara / SES ) 5. M.Sunullah Arısoy Jüri Özel Ödülü, 2008 (KEGEV-Kuşadası Eğitim Kültür Vakfı) 6. Homeros 1.Ödülü, 2008 (İzmir Karşıyaka Belediyesi) 7. Unesco Evliya Çelebi Şiir 2.Ödülü,2011 (Ümraniye Belediyesi) 8. Dil Derneği, Ömer Asım AKSOY Şiir 1.Ödülü, 2011 9. Ceyhun Atuf Kansu Şiir 1.Ödülü, 2013


2015 Yılı Sanat Ödülü
Altan Gözetlik
1966 yılında Bergama’da dünyaya geldi. Aile geleneklerinin de katkısıyla küçük yaşlarda müzikal eğitimine başlayan sanatçı ,çevresinde bulunan usta müzisyenlerin de katkısıyla müzik eğitimine başlamış oldu.

İlk eğitimlerini İsmail Bergamalı’dan alan sanatçı yıllar içinde Akşit Tedik, Macit Gönlügür, Mustafa Pulcu, Ferdi Nadas ,Turan Yalçın ,Mahmut Bilki, Vefik Ataç ve birçok önemli virtüözden eğitim ve feyiz aldı.İlk çalışmalarına Bergama Belediyesi bünyesinde açılan Türk Sanat Müziği Korosunda başlayan Gözetlik ,1988 yılında kuzeni Hüsnü Şenlendirici’nin konservatuar kayıt işlemlerini yürütmek üzere geldiği İstanbul’a yerleşme kararı aldı.

Hüsnü Şenlendirici’nin babası Ergün Şenlendirici ile aldığı karar sonucunda müzik çalışmalarına İstanbul ‘da devam etti. Sanatçı İstanbul’da da Aslan Hepgür,,Baki Duyarlar,ve Kasım İnaltekin gibi devrinin en önemli sazendelerinden olan sanatçılarla tanışma ve feyiz alma imkanı buldu.

İstanbul müzik camiasına kendisini kısa sürede kabul ettiren Gözetlik, Müzeyyan Senar ,Muazzez Abacı, Emel Sayın, Ahmet Özhan ,Mustafa Sağyaşar, Vedat Çetinkaya gibi çok önemli solistlerinin orkestralarında yer aldı. TRT başta olmak üzere bir çok kurum ve cemiyette de görev yapan sanatçı yurtdışında katıldığı festivaller ve kırkı aşkın konserle Türkiye’nin ve özellikle dünyaya geldiği Bergama’nın tanıtımı için gayret gösterdi.

Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Topluluğunda klarnet sanatçısı olarak görev yapan sanatçı evli ve üç çocuk babasıdır.


2015 Yılı Kültür Ödülü
İSMAİL ARAÇ
1930 yılında Bergama’da doğdu. Yaklaşık 60 yıl deri tabak ustalığı yaptı. Son 10 yıldır Macit Gönlügür ile birlikte , eski tabakhanede geleneksel usul ve yöntemlerle parşömen üretimi yapmaktadır.

Çeşitli kurum ve kuruluşlardan ödül alan ustamız, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 13'üncüsünü düzenlediği tarihi mirasın belgelenmesi ,arşivlenmesi , ,tanıtılması ,tarihi mirasın kamuoyuna taşınması ,doğru bilgilendirilmesi ,toplumsal ,kentsel ve yerel bir bilinç oluşturmasının hedeflendiği Tarihi Saygı Ödülleri kapsamında , geçen sene UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek tarihi zenginliğini taçlandıran Dünyanın 999. Mirası Bergama’nın parşömenin anavatanında, Anadolu’nun son karatabağı olarak seçici kurulun yaşayan insan hazinesi olarak değerlendirdiği Tarihe saygı ödülüne layık görüldü.


2014 Yılı Sanat Ödülü
Umut Yasa
1979 Bergama doğumlu
İlk-orta-lise öğrenimi Bergama'da tamamladı. 1996 Bergama Lisesi'nden mezun oldu. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fak. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Y.O. mezun olarak '' Fizyoterapist '' ünvanını aldı. Betül Yıldırım Yasa ile evli ve Ege adında bir kızı var.

Müzik eğitimine 14 Eylül ilkokulu öğretmenlerinden ''merhum'' Çetiner Şanal'dan aldığı mandolin dersleri ile 1988 de başladı. Üniversite yıllarında gitar ve bağlama dersleri aldı. Arkadaşları ile birlikte '' Reaktif'' adlı grubu kurdu, üniversite festivalleri ve Bergama Kermesi'nin de dahil olduğu çeşitli festivallerde sayısız konserler verdi.

2003 yılında tanıştığı Johan Sara ile 2007 yılında Türk ve Norveçli müzisyenlerin yer aldıkları MİNO/MANO albümünün çalışmalarına başladı. Albümün Türkiye ayağının yönetmenliğini Umut Yasa üstlendi. 2 yılllık yoğun bir çalışmadan sonra 2009 yılında Norveç'te yayınlanan albüm, Norveç Kültür Bakanlığı tarafından etnik-elektronik müzik dalında '' 2009 Yılın Albümü'' ödülünü aldı ve aynı zamanda da Johan Sara'ya yılın prodüktörü ödülünü kazandırdı. Aynı yıl - kazanılan bu ödüllerden sonra - Norveç Milli Eğitim Bakanlığı, Mino/Mano albümünü her iki kültürü birbirine kaynaştıran ve köprüler kuran '' Örnek Proje'' seçti ve ders olarak okutulmak üzere ülke genelindeki tüm okul ve kütüphanere albümünü gönderdi.

2010 yılında da Türk-Norveç Dostluk derneği tarafından Umut Yasa'ya her iki kültürün birbirine kaynaşabilmesi için yaptığı katkılarından dolayı '' Yılın Sanatçısı'' ödülü verildi. Albümdeki bir Umut Yasa bestesi olan ve Bergama ovalarından esinlenerek yazılan '' Flying-Uçuyorum'' adlı şarkı Norveç'ten Japonya'ya, Amerika'dan Balkanlara kadar pek çok ülkeye, gerek radyolarda çalınmasıyla , gerek konserler vasıtasıyla Bergama'nın sesini ve ruhunu dünyalara ulaştırmıştır.

Norveç menşeli ''Stierdna Plak'' firmasıyla 2013 yılında anlaşan Umut Yasa, 2015 te yurtdışında çıkacak olan - içinde Bergama Türkülerinin de yer aldığı - kendi adını taşıyan ilk albümünün çalışmalarına halen devam etmektedir.


2014 Yılı Kültür Ödülü
Bergama Belediyesi Unesco Alan Yönetim Başkanlığı
2011 Yılında Bergama Belediyesi bünyesinde kurulan BERGAMA UNESCO DÜNYA MİRASI VE ALAN YÖNETİMİ BİRİMİ ,Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yaşagül Ekinci başkanlığında ; Mimar Fatih Kurunaz, Arkeolog Bülent Türkmen , Filolog Nesrin Ermiş ve Sanat Tarihçisi Hatice Özdemir’den oluşan ekibe adaylık sürecinden başlayarak özverili çalışmalarıyla Bergama’nın Unesco Dünya Mirası Listesine giriş sürecindeki başarıları adına yılın kültür ödülü takdim edilmiştir.


2013 Yılı Sanat Ödülü
Levent Karacaoğlu
30 Haziran 1958’de Aydın’ın Çine ilçesinde doğdu.

İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini burada tamamladı.
Isparta Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih öğretmenliği bölümleri mezunudur.
1982 yılı başında Batman’da başlayan öğretmenlik görevini 1992 yılında atandığı Bergama Lisesinde, 1999 yılından günümüze kadar ise Bergama Akif Ersezgin Anadolu Lisesinde devam ettirmektedir.
Levent Karacaoğlu 2009 yılında kurucuları arasında bulunduğu Bergama Amatör Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (BEAFSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığını da sürdürmektedir.
Levent Karacaoğlu öğretmen Sahavet Karacaoğlu ile evlidir.


2013 Yılı Kültür Ödülü
Facebook Bergamalılar grubu
BERGAMALILAR Facebook Grubu, 2007 yılında Erol Altuğ, Polat Olur ve Önder Altuğ’un öncülüğünde kuruldu. Grup başlarda Bergamalıları ortak bir platform altında buluşturmayı ve Bergama ile ilgili güncel gelişmeleri duyurmayı amaçlamıştı ancak kısa süre içinde Bergama’nın tarihi, sanatı, kültürü ve insan hazinesi hakkında doyurucu bilgiler vermeye başladı; giderek gündem oluşturan, projeler üreten; Bergama hakkında fikirler ortaya koyan; üyelerin fikirlerini yarıştıran bir ortam haline geldi.

Bergamalılar grubu, kütüphanelerden, sahaflardan, internet üzerinden elde ettiği sayısız kitap, dergi kartpostal, fotoğraf, belge ve bilgiyi Bergamalılar ile buluşturdu; bazılarını Bergama hakkındaki yayınlarda kullanılmak üzere yetkililere teslim etti.

Bunun dışında grup üyelerinin gönderdiği eski ve bilinmeyen fotoğrafların da dijital ortama aktarılmasını sağladı. Grupta Bergama tarihi ve kültürü ile ilgili olarak, konulara göre ayrılmış pek çok fotoğraf albümü ve özgün videolar hazırlandı; ayrıca Bergama’da doğmuş, okumuş veya çalışmış olan, pek çok değerli Bergamalı insan genç nesillere tanıtıldı. İlerleyen zamanlarda aktif üyelerden Özden Bıçakçıoğlu Ünver, Halil Erol, Evren Dölek, Melih Demirel, Zafer Altuğ, Atilla Altuğ ve Yüksel Altuğ’a da yönetici olarak görev verildi. 6 yılın sonunda bugün yaklaşık 15 bin üyeye ulaşan grup, doğru kullanıldığı zaman sosyal medyanın nasıl işe yarabileceğini kanıtlamıştır.


2012 Yılı Sanat Ödülü
MACİT GÖNLÜGÜR
1951 yılında Bergama’da doğdu. 2005 yılına kadar otomotiv sektöründe hizmette bulundu. Yoğun iş temposunun yanında, doğduğu şehir olan Bergama’ya hizmetler verebilmek ve tanıtımına katkıda bulunabilmek adına çalışmalarda bulunmuştur.

Bugüne kadar almış olduğu görevlerden bazıları ;
*1989 yılında başlayıp 18 yıl süren Bergama Ticaret Odası görevinde, Yön. Kur. Bşk. Yardımcılığı ve dört yıl Ticaret Odası Başkanlığı.
*1999-2000 yıllarında Bergama Rotary Kulübü Başkanlığı.
*2005-2007 Bergama Kültür ve Sanat Vakıf Başkanlığı.
*2008 de başlayan ve halen sürmekte olan Bergama Kültür ve Turizm Dernek Başkanlığı ve sosyal amaçlı derneklerde yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.
Evli ve 4 çocuk babasıdır.
Beş yıl önce kurmuş olduğu Pergamon Parchment firmasının sahibidir. Parşömene olan ilgisi üç yıl önce Berksav Yön. Kur. Bşk.lığ sırasında başladı. Yaşadığı şehrin önemli kültürel varlıklarından biri olan Parşömen kağıdını gün yüzüne tekrar çıkarabilmek adına bıkmadan usanmadan uğraş vermektedir. En büyük çabası Parşömen projesine çok heyecan duyarak başlamış ve hala ilk günkü heyecanımızı koruyarak kısa zamanda Mısır’ın Papirüsü gibi Bergama’ nın Parşömenini de yurdumuzun tanıtımındaki en önemli materyal olarak tanınmasını sağlamaktır.


2012 Yılı Kültür Ödülü
MEHMET GÖNENÇ
09 Aralık 1970 tarihinde Bergama’nın Bölcek Kasabası’nda doğdu. İlkokulu Bölcek’te ; ortaokul ve liseyi Bergama Lisesi’nde okudu. 1989 yılları arasında,İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek öğrenimini tamamladı. Eğitim döneminden sonra ticaret ile uğraşmaya başladı.1995 yılında kısa dönem olarak askerlik görevini tamamladı. 2003 yılında kısa adı BEGİAD olan, Bergama Genç Sanayici ve İşadamları Derneği’nin başkanlığına seçildi ve bir yıl bu görevi yürüttü. 2004 yılında Bergama Belediyesi Meclis üyeliğine seçildi. Beş yıl Belediye meclisi üyesi olarak görev yaparak, 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Bergama Belediye başkanı seçildi.Evli ve 2 kız çocuğu bulunmaktadır.


2011 Yılı Sanat Ödülü
Hüseyin Kocakülah


2011 Yılı Kültür Ödülü
Kemal Ergen
23 Haziran 1961 yılında , Rezzan Tanol Ergen ve merhum Noter Kaya Ergen’in ilk çocuğu olarak Bergama’da dünyaya geldi. Çocukluğu , eski Halk Eğitim Merkezi yakınındaki Solak Halil mahallesinde geçti. Çocukluk yıllarında Halk Eğitim Merkezinin doğal üyesi oldu. O yıllarda , her hafta Halk Eğitim Merkezinde , aralarında eski efelerinin de bulunduğu kişiler zeybek oyunları çalışmaları yaparlar ve gençlere ders verirlerdi.Bu durumdan istifade ile once görerek, sonra da çalışmalara katılarak zeybek oyunlarını ustalardan öğrendi.
1967 – 1975 yılları arasında Bergama Zübeyde Hanım İlkokulu ve Bergama Ortaokulunda öğrenimine devam ederken , aynı zamanda Halk Oyunları ve Avcılık hobileri olarak gelişti.
1975 – 1978 yılları arasında İzmir Atatürk Lisesi’nde okudu ve Atatürk Lisesinin Türkiye şampiyonu Zeybek ekibinde görev yaptı. 1979 – 1985 yılları arasında , 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okudu.Bu yıllar , özellikle Folklor araştırmaları ve Halk Oyunları ekipleri eğitmenliği ile geçti.İzmir Turizm ve Folklor Derneği yönetim kurulu üyesi olarak çalıştığı bu yıllarda , 3 Türkiye şampiyonu Lise ekibi , 1 Türkiye Şampiyonu Ortaokul ekibi ve 1 Türkiye Şampiyonu Üniversite ekibi yetiştirdi.
Türkiye’yi yurt dışında da temsil ettiği bu yıllarda Folklor konusunda en önemli başarısı 1983 yılında Bornova Anadolu Lisesini Bergama Oyunları ile Türkiye Şampiyonu yaptığı yıldır.Bu şampiyonluk yanlızca halk dansları alanında bir çalışma olmayıp, bunun yanında Bergama Halk Müzikleri , Giyisileri , Geleneksel Yapısı , Sahne Düzeni çalışmalarını da derleyen bir bütündü ve hazırlanan tez 1984 yılında Devlet Arşivine alınmıştır.
Yaşanan bu Şampiyonluğun devamında , tüm Türkiye’de Bergama yöresi halk dansları popüler hale gelmiş ve ülke genelinde pek çok dernek ve okul yöresel danslarımızı sergilemeye başlamışlardır.
1985 yılında Eğirdir Dağ ve Komando Okulu mezunu olarak askerlik görevini Hakkari Şemdinli’de yapmıştır.
1987- 1989 yıllarında öğrenimine İngilterede devam eden Kemal Ergen 1989 yılından itibaren Goodyear Lastikleri T.A.Ş ‘de çalışmaya başlamış ve 2007 yılından bu yanada aynı şirketin Türkiye Satış Direktörü olarak görevine devam etmektedir. 1999 yılında , Goodyear’ın bütün dünyadaki 120.000 çalışanı arasında yılın çalışanı seçilen Kemal Ergen’in bu başarısı medyada Bergama’lı Kemal Ergen’in büyük başarısı başlıkları ile yer almıştır.
Kemal Ergen , 2007 yılında Brüksel’de Uluslararası Liderlik Programı Mahler eğitimini bitirerek uluslararası pek çok projede görev yapmaya başlamıştır.
Kemal Ergen , hayatında önem verdiği konuları , Vatan ve İnsan Sevgisi , Dürüstlük , Paylaşma , Annesi , Eşi ve Çocukları , kardeşi olarak belirtmekte , Sürekli hatırladıklarını ise , Babası , Bergama Sevgisi ve İlkokul Öğretmeni Nilüfer Oğuz olarak sıralamaktadır.
Son olarak , Kemal Ergen yetişmesinde kendisine örnek aldığı Bergamalı büyükleri , Rıza Tanol , Profesör Mehmet Tanol , Macit Gönlügür , Gürbüz Bağana , Aliihsan Süter , Akşit Tedik’e başta olmak üzere tüm Bergama’lı dostlarına sevgi ve şükranlarını sunmaktadır. muştur.


2010 Yılı Sanat Ödülü
Akşit TEDİK
30 Ocak 1936 yılında Bergama’da doğdu. İlköğrenimini Zübeyde Hanım İlköğretim Okulunda Orta öğrenimini Bergama Erkek Sanat Okulu torna-tesviye bölümünde tamamlayıp, 1951 yılında mezun oldu.

1954 yılında ağabeyi Turgut Tedik ile başladığı meslek hayatında 1968 yılında kendi imkânlarıyla Harman Makineleri imalatçısı olarak Türkiye’nin dört bir yanına 23 yıl hizmet vermiştir. 1991 yılından itibaren Türkiye çapında Hurda Makineleri ve Çırçır fabrikalarının imalatı ve montajını yapmaktadır.

Sayın Akşit Tedik meslek hayatının yanı sıra 1950 li yıllardan günümüze kadar Bergama’da Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’ne verdiği değerli emekleri ile tanınmıştır. Bergama Belediyesi Konservatuarı kurucu üyeliği bulunmakla beraber çeşitli derneklerde de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Ayrıca Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyelisi ve 1989 yılında Vakfımız’ın kurucu üyesidir.

1982 yılında ilk bestesi “Döktüğün Gözyaşı Ne” bestesi ile TRT arşivine ulaştırılmıştır. Bestekârlığının yanında çok iyi tanbur sazı icra etmektedir. Sn.Akşit Tedik’in çalışma ve sanat hayatındaki büyük başarısındaki en büyük desteği 52 yıllık hayat arkadaşı Sayın Nurten Tedik olmuştur.

Bundan sonraki yaşamının sağlık, mutluluk ve birliktelik içinde olması, dileğidir.


2010 Yılı Kültür Ödülü
MEVHİBE OFLAZ
1944 Yılında Bergama’da doğup ilk ve orta öğrenimini Bergama’da, Liseyi Edremit de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız filolojisinden mezun oldu. Fransızca, İngilizce ve Almanca bilen Mevhibe Hanıma Turizm ve Lisan konusunda Babası İsmail’Hoşbay’ın destekleri çok büyüktür. İskender Oflaz ile evlenen Mevhibe Hanım, Ticari hayata ilk kez eşi ile beraber İstanbul Kapalıçarşı da deri, süet, hazır giyim imalat ve ihracatı ile başlamıştır. Bergama’ya olan düşkünlüğü yaşamının hiçbir zamanında kaybolmamış olan Mevhibe Hanımın bulunduğu şehir İstanbul’da, Bergamalı hemşerilerini arayarak onları bir araya getirmiş ve İstanbul’da Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nin şubesini kurup şu anda derneğin başkanlığını yürütmektedir.

Milattan öncesine dayanan bir tarihin mirası olan Bergama’ya, Turizm alanında hizmet verebilmek ve bu tarihi kente olan vefa borcunu bir nebze de olsa ödeyebilmek adına Bergama Akropol eteklerinde almış olduğu iki taş evi, Bergama Belediyesi’nin destekleri ile tarihi dokusunu bozmadan butik otel olarak değerlendirmiştir. Hera Otel önümüzdeki ay, 29 Ekimde hizmete girecektir.

Tüm yaşamını Bergama’ya adayan Mevhibe Hanım Bergama’nın UNESCO tarafından dünya mirasları listesine alınmasında ilgililerle temas konusunda ciddi katkılar sağlamıştır. Mevhibe Hanım iki erkek çocuğuna sahip olup şu anda iki tane de torunu bulunmaktadır.

Bundan sonraki yaşamını eşi ile birlikte Bergama’da sürdürmek ve sosyal yaşamının yanı sıra torunlarına da vakit ayırıp onlarla bir arada olmak Mevhibe Hanımın en büyük arzusudur.


2009 Yılı Sanat Ödülü
Eray Özbek
1942 de Muğla’da doğdu.Annesi Öğretmen Baise Özbek, babası Matematik Öğretmeni Osman Özbektir. İlkokulu Bergama Zübeyde Hanım İlkokulu’nda okudu. Öğretmeni Sayın İnci Oğuzülgen idi.İlk sergisini,1951 de Başöğretmeni Haluk Elbe’nin teşviki ile okulunda açtı. Ortaokulu da gene Bergama’da bitirdi. Resim Öğretmeni Sayın Güzin Gören’den büyük destek aldı.

1971 de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünü bitirdi.
1972-73 yıllarında Ege Üniversitesi Mühendislik –Mimarlık Yüksek Okulu’nda asistanlık yaptı. Bir süre müteahhitlik ve inşaat malzemeleri ticareti ile uğraştı, proje ve kontrollük hizmetlerinde bulundu.
60 lı yıllardan beri karikatürleri Zübük, Gün, Akbaba, Diyojen, 7 Gün, Ünlem , İzmir-Life gibi bir çok gazete ve dergide ve 32 ülkede 300 ü aşkın karma albümde yayımlandı. Lekeler, siluetler, kolajlar ve özgün baskılarla karikatürler yaptı. Arjantinli Gitarist Jorge Cardoso’nun “Mita-i” albümü için desenler çizdi. Şiirsel metinlerin de yer aldığı : “Karikatürküler ” adlı bir dizisi ve “Karaltılar” (1999) adlı bir albümü var. Askerliğini yaparken, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kıbrıs’a atılan bildirileri resimledi.

24 ülkede, 18 i birincilik düzeyinde olmak üzere 100 den fazla ödül kazandı . İtalya, Yunanistan, İran, Belçika, Ukrayna, Sırbistan gibi ülkelerdeki festivallere, ödülünü almak için veya jüri üyesi olarak katıldı. İkisi yurtdışında 12 kişisel sergi açtı. Halen, birçok ülkedeki peryodikler için çiziyor. Özbek, Karikatürcüler Derneği ve FECO ( Karikatürcüler Federasyonu) Üyesidir, İzmir’de yaşıyor, Dr. Naran Özbek ile evli, İris ve Gül adlarında iki kızı var.

KİŞİSEL SERGİLERİ:
1951-Bergama, 1988 – Muğla,
1991 – İzmir,
1994 – Trento-İtalya,
1994 – Ankara,
1996 – Antalya,
1999 – Ankara,
2002 – İzmir,
2004 – Kragujevac-Sırbistan, 2006-Bergama (Zübeyde Hanım İlkokulu’nda) ve İzmir (55 yıl sonra, çocuklar için sergi),2008-Çorum,

Ayrıca: 2007-İstanbul-İzmir-Alaçatı (Cem Günen’in şiirleri ile) “Mevlana’dan Esintiler” Şiirli Desenler Sergisi. 2008-İstanbul ve Eskişehir (Cem Günen’in senaryoları ile) ”Nasrettin Hoca-Bilenler, bilmeyenlere anlatsın- Meseller- Desenler”. Sergisi

Karikatürcü Eray Özbek’in almış olduğu ödüllerden bazıları:
1991 - Çekoslovakya – Prag, Stadion Gazetesi : ”Citius, altius, fortius !”.................1. Ödül,
1992 – İtalya - Marostica : “Talihsizlik”...............................Bant Karikatür Büyük Ödülü,
1992 - Türkiye – İstanbul, Cumhuriyet Gazetesi :….…. “Yunus Nadi Karikatür Ödülü”,
1993 - İtalya – Trento, Studio Andromeda :”Hoşgörüsüzlük”................................... 1. Ödül,
1993-– İtalya – Bordighera - San Remo : “Tenis”: .Avrupa Konseyi ve Altın Hurma Ödülleri,
1995- Ukrayna - Kiev , Kievskie Vedomosty Gazetesi :..........................................1. Ödül,
1999 -Türkiye – Ankara, Karikatür Vakfı :............................ Yılın Karikatürcüsü Ödülü,
2003 - Sırbistan – Karadağ, "Savaşkarşıtı Salon" :..................................................1. Ödül,
2008 - Türkiye: Bursa, ”Uluslararası İnsan Hakları Yarışması .…..………….....……1.Ödül.


2009 Yılı Kültür Ödülü
Prof. Dr. Birgül AYMAN GÜLER
1961 yılında Bergama’da doğdu. Bergama’da yerleşik İlyas-Zehra Ayman’ın yedi çocuğunun en küçüğüdür. İbrahim Güler’le evlidir, 1984 yılından bu yana Ankara’da yaşamaktadır.

İlk öğrenimini Bergama Zübeyde Hanım İlkokulu’nda, orta öğrenimini Bergama Lisesi’nde, lisans öğrenimini İstanbul’da kurulu Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi ile doktorasını Ankara Üniversitesi’nde tamamladı.

Yerel Yönetimler konusunda hazırladığı tezle doktora derecesini 1992 yılında, doçentlik unvanını ise Yeni Sağ ve Devletin Dönüşümü başlıklı kitap çalışmasıyla 1996 yılında aldı. Akademik kariyerinin son aşamasına, 2002 yılında Kamu Yönetimi Profesörü unvanıyla erişti.

1986–1987 yılları arasında İçişleri Bakanlığı’nda APK Kurul Başkanlığı Uzman Yardımcısı olarak çalıştı. Bu kısa süre sonunda bürokrasiden ayrılarak akademik alana geçti. 1987–2002 yılları arasında TODAİE’de asistan olarak başladığı görevini doçent unvanıyla tamamladı. Profesörlük kadrosuna, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 2002 yılında atandı. O tarihten bu yana Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Mart 2009’da Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlenmiş bulunmaktadır. 1996-2002 yılları arasında TODAİE Yerel Yönetimler Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yapmış, 2002’de SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’ne atanmıştır. Bu görevi halen sürdürmektedir. Akademik mesleki yaşamı dışında, kısa adıyla YAYED olarak bilinen Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği kurucu başkanıdır; günümüzde YAYED Genel Başkanlığı görevine devam etmektedir.

Hükümetlerin, kendisinin akademik uzmanlık alanında, devlet yapılanmasında gündeme getirdiği çeşitli politikaları yorumlayarak kamuoyunu bilgilendirmeyi görev saymış, bu politikaların gerçekte ne anlama geldiğini göstermek ve halkı doğru bilgiyle donatmak için çeşitli toplumsal örgütlerle birlikte sürekli bir çaba içinde olmuştur. Bu çalışmalarını halen sürdürmektedir.

Çeşitli dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunan Sayın Birgül Ayman Güler’in, editörlüğünü ve koordinatörlüğünü üstlendiği çok sayıda kitabın yanı sıra çeşitli sempozyum, konferans, panel ve kongreye sunduğu bildirileri de bulunmaktadır. Yayımlanmış başlıca yapıtları şunlardır:

• Türkiye’nin Yönetimi -Yapı; İmge Yayınları, Ankara, 2009.
• Kamu Personeli: Sistem ve Yönetim; İmge Yayınları, Ankara, 2005.
• Devlette Reform Yazıları; Paragraf Yayınları-YAYED İşbirliği, Ankara, 2005.
• Yeni Sağ ve Devletin Değişimi - Yapısal Uyarlama Politikaları; İmge Yayınları, Ankara, 2005. (Birinci Basım: TODAİE, 1996)
• Yerel Yönetimler - Liberal Açıklamalara Eleştirel Yaklaşım; Gözden Geçirilmiş Üçüncü Basım, İmge Yayınları, 2006. (Birinci Basım TODAİE, 1992.)


2008 Yılı Sanat Ödülü
Hüsnü Arkan
1958 Kınık doğumlu. Hüsnü Arkan ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara DMMA'da üç yıl mimarlık, ardından hukuk okudu. 80'li yıllarda bir süre Amsterdam'da yaşadı. Kurduğu müzik grubuyla Hollanda'da çeşitli konserler verdi. Kendi bestelerinden oluşan ilk kaseti "Bir Yalnızlık Ezgisi" 1991 yılında çıktı. 1993 başında Türkiye'ye döndü, askerliğini yaptı ve Ezginin Günlüğü'ne katıldı. Bu tarihten sonra yayımlanan "İstavrit" (1994), "Oyun" (1995), "Ebruli" (1996) ve "Hürriyete Doğru" (1997) adlı kasetlere besteleri, güfteleri ve sesiyle katkıda bulundu. Ölü Kelebeklerin Dansı Hüsnü Arkan'ın yayımlanan ilk kitabıdır.

uyanır geceyarısı yoktan sevda yaparım
adamım bu küçük işlere ben bakarım
yanarım adamım bu küçük işlere ben bakarım
yakarım

dilsizler bana danışır kelebeklerin aklı benim
gemilerle her gece ben çok uzaklardan dönerim
çağırırlar küçük adımı karapakiden ben akarım
adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım
adamım bu küçük işlere ben bakarım yakarım

benim adım ebruli biraz gerçek bira rüya
yalanımı sevsinler aşksız dönmüyor dünya

benim adım ebruli biraz gerçek biraz rüya
yalanımı sevsinler yalansız dönmüyor dünya

kalbim sevda kuyusu her gün yoldan çıkarım
adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım

adamım bu küçük işlere ben bakarım yakarım

dilsizler bana danışır kelebeklerin aklı benim
gemilerle her gece ben çok uzaklardan dönerim
sen unut geçmişini ben aklımda tutarım

adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım
adamım bu küçük işlere ben bakarim yakarım


2008 Yılı Kültür Ödülü
FİLİZ ECZACIBAŞI SARPER
İzmir'de doğdu. İzmir Amerikan Koleji'ni bitirdikten sonra, koreoloji eğitimi almak üzere İngiltere'ye gitti. 1975 yılında Londra Collage of Choreology Yüksek Bölümü'nü bitiren Sarper, yurda döndükten sonra İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenen Sait Sökmen'in "Kurban" adlı balesini Benesh Dans Notasyonuna geçirerek Londra'daki Uluslararası Koreoloji Kütüphanesi'ne kaydettirdi. Eser, koreoloji kütüphanesindeki ilk Türk eseri olup, Sarper'e "A.I.Chor" ünvanı kazandırdı.

1977 yılından başlayarak üç kez Dünya Koreolojistler Toplantısında ülkemizi temsil etti. Çalışmalarını 1980 yılına kadar İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sürdürdü. "Valpurgis Gecesi", "Mezuniyet Balosu", "Oluşum", "Harika Mandrarin", "Anılar", "Kavak Yeli", "Balanchine Armağan" adlı yapıtları yazdı. "Patenciler" ve "Giselle" balelerini Benesh Dans Notasyonundan sahneye uyguladı.

1985 yılında kurulan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın kurucuları arasında yer alarak ilk Yönetim Kurulu Başkanı Nejat F. Eczacıbaşı döneminde başkan vekilliği yaptı.

1993 yılında da Nejat F. Eczacıbaşı'nın vefatı üzerine İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi; halen bu görevini sürdürmektedir.


2007 Yılı Sanat Ödülü
Hüseyin Besli
1976 Bergama Doğumlu
Öğrenim : 1983-1988 Atatürk İlköğretim Okulu
1988-1992 Ali Rıza Eroğlu Ortaokulu
1992-1995 Bergama Lisesi
1997-2001 Anadolu üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü
SERGİLER :
97-98 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YILSONU ÖĞRENCİ SERGİSİ
98-99 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YILSONU ÖĞRENCİ SERGİSİ
99-2000 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YILSONU ÖĞRENCİ SERGİSİ (İSTANBUL AKM SERGİ SALONU)
2000-2001 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YIL SONU ÖĞRENCİ SERGİSİ
2002 1.GRUP SERGİSİ (HALLER GENÇLİK MERKEZİ SERGİ SALONU –ESKİŞEHİR)
2002 TEPEBAŞI BELEDİYESİ ,ESKİŞEHİR SANAT DERNEĞİ) 1.KARMA RESİM-HEYKEL SERGİSİ (TURGUT ÖZAKMAN SERGİ SALONU –ESKİŞEHİR)
2002-2003 ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HEYKEL ATÖLYESİNDE GÖREV ALMIŞTIR.
2003 2.GRUP SERGİSİ İZMİT BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SANAT GALERİSİ –İZMİT
2004 KİŞİSEL SERGİ BERGAMA MÜZESİ –BERGAMA
2005 RESİM HEYKEL SERGİSİ KAYMAKAMLIK SERGİ SALONU-BERGAMA
Halen kendi Heykel Atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.


2007 Yılı Kültür Ödülü
Ali İhsan Süter
29.05.1945 YILI Bergama doğumluyum.İlk ve ortaokulu tamamladıktan sonra Lise öğrenimi Bergama Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladım.
Ailemin ticaret ile uğraştığından çocukluktan beri ticaretin içinde büyüdüm.
Lise öğrenimimden sonra ticaret hayatına atıldım.Bergama’da süt ve süt ürünleri,LPG ticareti,gübre bayiliği vb.çeşitli iştigal konularıyla çalıştım.gelişmeye ve değişime açık olarak tekstil sektörüne yönelerek 1997 yılında Öztüre Holding A.Ş.’e bağlı olarak Merve tekstil San.A.Ş.’yi kurduk. Merveteks A.Ş. olarak 4000 m2 kapalı alan üzerinde kurulu olan şirketimizde bayan-erkek-çocuk gömleği,bayan elbisesi ve bayan bluzu imal edilerek başta Amerika olmak üzere çeşitli Avrupa (Almanya ,Fransa v.b.) ülkelerine ihraç edilmektedir.
Ayrıca Amerika GAP markası gibi çeşitli ünlü markalara fason üretimi ve ihracatı yapılmaktadır.Yıllık üretim kapasitemiz 500.000 adet/yıl gömlek olup bu rakam gelişmekte olan bir firmamız için gurur vericidir.
Şirketimizde 165 kişi istihdam etmektedir. Ticari hayatımın yanında çeşitli görevler üslenmekteyim. Ticaret hayatına başladığım ilk günden beri Ticaret Odası üyesiyim.1987 yılından beri Ticaret Odası Meclis Üyeliği görevim bulunmaktadır. Bilfiil olarak 3 dönemden beri de Bergama Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktayım.Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mevzuat komisyonu Başkan Vekiliyim. Bergama Ticaret Odası olarak Bergama ,Dikili ve Kınık ilçelerini kapsayan geniş bir bölgeye hizmet vermekteyiz.
Bu bilinçle Yönetim Kurulu Başkanı olarak ,görevimin el verdiği ölçüde bölgemize yarar sağlayacak,gelişme gösterecek bir çok girişimin öncülüğünü yapmaktayım.Bu girişimlerin en önemlisi Bergama Organize Sanayi Bölgesi’dir.
Bergama organize Sanayi Bölgesi 1996 yılında Ticaret Odamız öncülüğünde kurulmuştur,alt yapı proje çalışmaları devam etmektedir.Halen Bergama Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanıyım. Her zaman eğitimin önemli olduğunu düşünmekteyim.
Bu nedenle ilçemize çeşitli üniversite bölümlerinin açılmasını desteklemek amacıyla kurulan Bergama’ya Yüksekokul, Fakülte Kazandırma Derneği kurucu üyesi ve Başkanlığında görev oldum.Girişimlerimiz sonucunda ilçemizde Ege Üniversitesi’ne bağlı olarak Bergama Meslek Yüksekokulu açılmıştır.
Ticaret Odası olarak Yüksekokulumuzu her zaman desteklemekteyiz.Kınık, Dikili ilçelerine de çeşitli bölümlerin açılarak Yüksek okulumuzu Bakırçay Üniversitesi’ne dönüştürmek nihai hedefimizdir. Çeşitli görevlerimin yanında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı ile Bergama’yı Sevenler Derneği kurucu üyeliği ve Bergama İlçesi İnsan Hakları Komisyon üyeliği gibi çeşitli görevlerim bulunmaktadır.
Evli ve üç çocuk babasıyım.


2006 Yılı Sanat Ödülü
Oğuz Özvardar
1973 yılında İzmir’de doğdu.
İlk,orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı.1992 yılında girdiği Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’ndan 1997 yılında mezun oldu.
1994 yılında TRT ‘nin açmış olduğu “Yetişmiş Ses Sanatçısı” sınavını kazanarak göreve başladı.
11 yıl aralıksız olarak TRT’deki görevine devam etti.
1997-98 öğretim yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında “Öğretim Görevlisi” olarak derslere girdi. 1994 yılında TRT ‘nin açmış olduğu “Yetişmiş Ses Sanatçısı” sınavını kazanarak göreve başladı.11 yıl aralıksız olarak TRT’deki görevine devam etti.
1997-98 öğretim yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında “Öğretim Görevlisi”olarak derslere girdi. Yine aynı yıllarda Bergama Belediyesi bünyesinde bulunan Türk Sanat Müziği korosunda hocalık görevine başladı.
Halen bu görevini sürdürmektedir.


2006 Yılı Kültür Ödülü
Yusuf Perin


2005 Yılı Kültür Ödülü
YÜKSEL GÜNGÖR
1961 yılında Gölcük/ Kocaeli’nde doğdu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Master ve Doktora Programlarını tamamlayarak 1995 yılında "Dr." unvanını aldı. Kendi alanında değişik dergilerde makaleleri ve çeşitli gazetelerde ise köşe yazıları yayınlanmıştır.
1986 yılında Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdikten sonra Tarih öğretmeni olarak İstanbul Vefa Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesinde görev yaptı. Ayrıca İstanbul Cibali Lisesi Md. Yrd. ve Özel Zapyon Rum Kız Lisesinde ise Md.Baş. Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Yrd.Doç.Dr.Yüksel Güngör Derbent Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.


2005 Yılı Sanat Ödülü
MEHMET ALİ ÇEVİK
1938 yılında Bergama’da doğdu.
İlköğrenimini Bergama Zübeyde Hanım İlkokulunda tamamlayarak erkek berberliğine başlamıştır.
50 yıla yakın süre bu mesleği icra etti. Küçük yaşlarda başlayan müziği olan ilgisiyle kendi çabasıyla bağlama çalmayı öğrendi.
1956 yılında Halk Eğitim Merkezinde açılan Halk Müziği kurslarına katılarak hocaları Hüseyin Ayalp ve Halil Yazıcı ‘nın değerli bilgilerinden yararlanmıştır.
Bergama Halk Eğitim Merkezi’nde 10 yıl Türk Halk Müziği ve bağlama öğreticiliği yaptı.
Yine Halk Eğitim Merkezinde açılan Türk Sanat Müziği korosunda kanun çaldı.
Son beş yıldır Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nde Halk Müziği öğreticiliği ve Bergama Türküleri araştırmaları yaparak Bergama Zeybeği ve türkülerini hazırladı.
Halen Bergama Türküleri araştırmaları ve koro çalışmaları Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nde devam etmektedir.Evli ve iki çocuk babasıdır.


2005 Yılı Kültür Ödülü
Feyzullah Özcan
1963 Bergama Çeltikçi’de doğdu.
İlköğrenimini Çeltikçi Köyünde bitirdikten sonra orta ve lise öğrenimini devlet parasız yatılı olarak Tekirdağ’da tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi (Kamu Yönetimi )’ni bitirdikten sonra aynı yıl katıldığı Kaymakamlık Sınavını kazanarak Denizli Kaymakam Adayı olarak göreve başladı.
Sırasıyla Görev Yaptığı Yerler:
1989-1992 Denizli Kaymakam Adaylığı 6 Ay süre ile İl merkez Stajı, 1,5 ay Mülkiye Müfettişleri Teftiş Stajı,
1990-1991 İngiltere’de staj,
1991 (6 ay) Kütahya Dumlupınar Kaymakam Vekilliği,
1992-1994 Kütahya Aslanapa Kaymakamlığı,
1994-1996 Erzincan İlçe Kaymakamlığı,
1996-2000 Mardin Midyat Kaymakamlığı,
2000-2001 Kastamonu Cide Kaymakamlığı,
2001-2003 Kastamonu Vali Yardımcılığı,
2003-2004 Manisa Ahmetli Kaymakamlığı,
2004-2007 TBMM Milli Saraylar Daire Başkan Yrd. Şu anda İstanbul Vali Yardımcılığı görevini sürdürmekte olup evli ve iki çocuk babasıdır.


2004 Yılı Sanat Ödülü
Melihat Gülses
Melihat Gülses, 1 Ekim 1958 tarihinde Konya Akşehir’de doğmuştur.
Ahmet Tahir ve Nurten Köseoğlu çiftinin üçüncü çocuğudur. Abisi Zeki Celal Köseoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek çeşitli illerde savcı olarak görev yapmış ve meslekten emekli olarak serbest olarak çalışmaya başlamıştır. Ablası Emeti(Demet) Köseoğlu İktisat Fakültesi mezunu olup bankacılık yapmaktadır. İlk ve orta okulu babasının bir bankada çalışması nedeniyle Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde tamamladı. Bu arada ilk müzik eğitimini babası Ahmet Tahir Köseoğlu’ndan bu yıllarda almaya başlamış ve kendisinden bir çok eser meşk etmiştir. Lise eğitimine İstanbul’da Fatih Kız Lisesi'nde başlamış ve lise ikinci sınıfı okurken konservatuara kaydolarak hem lise hem de Konservatuara devam etmiştir. 1976’da girdiği İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses eğitimi (Şan) bölümünü 1984’de tamamladı.

Ses rengi (SOPRANO). Konservatuarda, Bekir Sıtkı Sezgin, Alâeddin Yavaşça, Tülûn Korman ile repertuar, Nurten Erpek’ten solfej ve nazariyat, Güher Güney ve Güzin Güney ile şan çalıştı. 1981 yılında TRT İstanbul Radyosu’na girdi. Türkiye’nin en ünlü din adamlarından biri olarak tanınan Hâfız ve Mevlidhân Ali Gülses’in dördüncü çocuğu olan Necip Gülses’le konservatuarda okuduğu yıllarda tanışarak 4 Kasım 1983 yılında evlendi. Eşi Necip Gülses, 1981 yılından itibaren konservatuarda Tanbur Öğretim Görevlisi olarak Melihat Gülses’e konservatuar eğitiminin son iki yılında Tanbur öğretmenliği yaptı. Halen TRT İstanbul Radyosu’nda Tanbur sanatçılığının yanında bestekârlığı ve ressamlığı ile de tanındı.

30.07.1984 yılında kızı Neva Cansın Gülses dünyaya geldi. 1985 yılında vermiş olduğu ilk solo konserinde Münir Nurettin Selçuk’un eserlerini Bilsak Sanat Merkezi'nde seslendirdi. 1983 yılından itibaren Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunda (TRT) solo programlar yapmaya başladı. 13 Mart 1991 yılında ilk defa yurt dışına çıkarak, Europalia Festivali'ne,(Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’nın ortaklaşa tertip ettiği) Fasıl Topluluğu ile katıldı. 1992 yılında İstanbul Televizyonunca hazırlanan “Güldeste” isimli, 7 bölümlük, karşılaştırmalı bir Türk Müziği programının yapım ve sunuculuğunu yaptı. 27 Temmuz 1992 yılında Mısır’ın Başkenti Kahire de Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türk Haftası’na katılarak beş konser verdi.

3 Mayıs 1993'te İTÜ Konferans Salonunda (G Anfisi) İTÜ Mezunları Derneği adına bir konser verdi. 29.7.1993 de Kudsi Erguner’le İspanya Barselona’da “Rumeli Türküleri” konserini verdi. 1994 yılında ABD’de basılan “Tatyos Efendi” CD’sinde bestecinin eserlerini okudu. 17 Haziran 1995'te Kıbrıs Girne’de düzenlenen “Altın Zeytin” Müzik yarışmasında Hasan Esen’in eserini seslendirdi. 1995 yılında Engin Ege yönetimindeki TRT İstanbul Radyosu Tango Orkestrasında solist olarak Tangolar seslendirmeye başladı.

26 Nisan 1996 yılında oğlu Alihan Gülses dünyaya geldi. 29 Haziran 1996 tarihinde 24. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Kudsi Erguner’in projesi olan “İstanbul Türküleri-Rembetiko” isimli konserde, Rumca ve Türkçe olarak türkülerimizi seslendirdi. 3 Temmuz 1996 da “İstanbul Türküleri-Rembetiko” isimli konserin tekrarını Yunanistan’ın Başkenti Atina’da seslendirdi. 16 Nisan 1997 de Cemal Reşit Rey Konser Salonunda, Ûdi Bestekar Cuniçen Tanrıkorur’un Fantezi eserlerini seslendirdi.

28 Haziran 1997 tarihinde 25. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Aya İrini’de “Viyana’dan İstanbul’a Şarkılar” isimli konserde, Fransız soprano Catherine Dubosc ile birlikte Şevki Bey ve Schubert’in eserlerini seslendirdi. 1997 yılında Kudsi Erguner’in kurduğu İstanbul Hanımları “Harem” topluluğuyla birlikte Fransa’nın başkenti Paris’te “Festival De L’imaginaire” isimli etkinliklere katıldı. Aynı yıl topluluğun CD’i "Chant du Harem" yayınlandı. 25 Ocak 1997 de CRR Konser Salonu'nda İTÜ Devlet Konservatuarı Orkestrasının konserine solist olarak katıldı. 1 Eylül 1998 yılında Mavi Nota Müzik dergisinin “Geleneksel Müzikler Teşvik Ödülü”nü aldı. 1998 yılında TRT'nin açmış olduğu “Dede Efendi Beste Yarışmasında” bestesi İsmail Ötenkaya’ya ait olan “Sen Ağlama” isimli eseri seslendirerek üçüncülük ödülünü almıştır. 1998 yılında Osmanlı Bankası'nın 135. kuruluş yılı münasebetiyle, Aya İrini Kilisesinde tertib edilen konsere Soprano Catherine Dubosc ile birlikte katıldı. 8 haziran 1998'de Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonunda “Galatasaraylı Besteciler” isimli bir solo konser verdi.

10 Şubat 1999 tarihinde CRR Konser Salonunda “Geçmişten Günümüze Fanteziler” ve aynı yıl 20 Haziran 1999'da AKM küçük salonda, 27. Uluslararası İstanbul Festivali’nde “Klâsikten Fanteziye” isimli iki ayrı solo konserini şef İhsan Özer Yönetiminde, özel bir Türk Müziği Orkestrası eşliğinde verdi. 7 Ekim 1999 Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Uzel Holding sahibi Ahmet Uzel’in ölümünün 1. yılı münasebetiyle düzenlenen “Ahmet Uzel'i Anma Konseri”nde bestecinin eserlerini seslendirdi. 14 Şubat 2000 tarihinde CRR Konser Salonu’nda “İstanbul’dan Atina’ya Türküler” isimli solo konserini verdi ve aynı ismi taşıyan albümünü çıkardı. 26 Ekim 2000'de Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde, Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun açılış konserine solist olarak katıldı. 18 Nisan 2000'de Yunan Sanatçı Kiryokos Kalaycidis’in kurmuş olduğu “En Chordais” topluluğuyla birlikte Atina’da konser verdi ve Bestekar Zaharya isimli CD'si Yunanistan’da basıldı. 27 Temmuz 2000 tarihi Uluslararası Nasrettin Hoca Şenlikleri'nin açılış konserini Konya Akşehir’de verdi.

28 Ocak 2000 yılında Almanya Hamburg'da kurulmuş olan Türk ve Yunan Dostluk Derneği'nin davetlisi olarak Hamburg Musiki Derneği'yle birlikte bir solo konser verdi. 2000 yılında Uzel Holding adına “PERA 1930” ve “Ahmet Uzel Eserleri” ismli iki albüm yaptı. “Narçiçeğim” isimli albümü 2001 yılında Türk Musikisi Vakfı tarafından çıkarıldı. 20 Haziran 2001 tarihinde 29. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde yer alan “Kökten Geleceğe” isimli solo konserini Atatürk Kültür Merkezi Büyük salonda verdi. 2002 yılında “İnce saz” toplululuğuyla birlikte CRR konser salonunda bir konser verdi ve “Eylül Şarkıları” isimli albümü basıldı.

2003 yılında Türk Müziğine katkılarından dolayı “Müzdak” (İstanbul Türk Müziği Dernek Vakıfları Dayanışma Konseyi) tarafından verilen “10. Yıl Kültür ve Sanat Ödülleri”nden birine layık görüldü. 2004 yılında Şair Hüsamettin Olgun’un şiirlerinden bestelenmiş “Hüznün Hikâyesi” isimli albümü basıldı. 2004 yılında “Berksav” (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı) tarafından yılın Türk Müziği Sanatçısı ödülüne layık görüldü. 2004 Yılında Yunanistan Selanik şehrinde bir solo konser ve Selanik Konservatuarında Masterclass olarak ders verdi. 2005 yılında Unesco tarafından Londra'da düzenlenen Akdeniz Vokal(Ses) Festivali'nde ülkemizi temsilen solo konser verdi. 2005 yılında Beyrut Konservatuarında Masterclass dersler verdi. Ayrıca bir solo konser yaptı. 2005 yılında Akustik Yapım'dan "Narçiçeğim 2" isimli albümü dinleyicileriyle buluştu. 2006 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından finanse edilen "Musikişinas İşadamları" isimli CD'si basıldı.

2006 yılında CRR Konser salonunda "Pera 1930" isimli bir solo konser yaptı. Ayrıca pek çok yurtiçi ve yurtdışı konserlerinde solist veya çeşitli topluluklarla ülkemizi temsil etti. Halen müzik yaşamına TRT İstanbul Radyosu'nda devam etmektedir


2004 Yılı Kültür Ödülü
Necati Karaçoban
1951 Sivas-Ulaş Doğumlu

İlk ve orta öğrenimini Ulaş’ta tamamladı.1971 yılında Pamukpınar İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu.

Muş ve Sivas İline bağlı köylerde çalıştı. 1979 yılında Bergama’da öğretmenlik görevi yaptı.

A.Ü.A.Ö.Fakültesi Eğitim Önlisans Programını tamamladı. 1996 yılında emekliye ayrılarak özel öğretim kurumlarında çalıştı .İlköğretime yönelik “İlçemize Tanıyalım” Bergama kitabı yayınlandı.

“Bergama İnanç Coğrafyası” adlı eserin hazırlanmasında araştırma çalışmaları yaptı.

İki yıllık Araştırma Çalışması ile BERKSAV Belleten için Günümüze Değin Bergama Sergeni’ni hazırladı.

Evli ve iki çocuk babasıdır.


2003 Yılı Sanat Ödülü
Hüsnü Şenlendirici
1976 yılı Bergama doğumlu Hüsnü Şenlendirici, müzikal geleneğe sahip bir ailenin çocuğudur.
Dedeleri Hüsnü Şenlendirici (klarnet, trompet), Fahrettin Köfteci (klarnet), babası Ergün Şenlendirici (trompet) gibi müzikal bir geleneğe sahip bir ailenin üyesi olan Hüsnü de 5 yaşında klarnet çalmaya başlar.
Özellikle 12 yaşına kadar Ege ve Anadolu'nun çeşitli kültürleriyle müzikal yolculuğa çıkar.
1988'de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü'ne girer, 4 yıl sonra okuldan ayrılır.
Vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz'in o yıllardaki "Magnetic Band" grubu ile çalmaya başlayan Hüsnü, grupla birlikte yüzlerce festivalde Türkiye’yi temsil eder. O sırada, dünyaca ünlü "Embrio" grubunun albüm kaydında çalar ve birlikte turneye çıkarlar.
Aynı zamanda, babası Ergun Şenlendirici'nin 6 kişilik grubu Laço ile yurtdışında birçok önemli festivallere de katılan Hüsnü, profesyonel müzik yaşamını böylece zenginleştirir. Başta Türk Müziği'nin çeşitli dallarındaki sanatçılar olmak üzere, Türk Pop ve cazının önemli sanatçılarına sahne ve albüm kayıtlarında eşlik eder.
Bunlardan bazıları Özdemir Erdoğan, Muazzez Abacı, Bülent Ersoy, Müslüm Gürses, Kibariye, Fatih Kısaparmak, Zara, Kubat, Kayahan, Seda Sayan, Emel Sayın, Adnan şenses, Zerrin Özer, Cengiz Kurtoğlu, Candan Erçetin, Fatih Erkoç, Serdar Ortaç, Athena, İzel, Ayna, Hande Yener, Hasan Cihat Örter, İlhan Erşahin, Mercan Dede... 1996 yılında, askerdeyken Pozitif'ten gelen teklif sonrası New York’lu acid jazz, funk topluluğu Brooklyn Funk Essentials ile ortak bir albüm ve konser yapmak amacıyla Türk Müziği'ne özgü enstrümanlardan oluşan 13 kişilik bugünün ünlü Laço Tayfa’sını kurar. Brooklyn Funk Essentials ve Laço Tayfa ortaklığından doğan "In the Buzbag" albümünün gördüğü ilgi sonucu Laço Tayfa şimdiki 8 kişilik halini alır.
2000 yılında ise ilk solo albümü "Bergama Gaydası"nı Doublemoon etiketiyle çıkar. "Bergama Gaydası", Türkiye'den sonra dünyanın en prestijli etnik müzik plak şirketlerinden biri sayılan Traditional Crossroads tarafından tüm dünyada dağıtılır. Ardından yurtiçi ve yurtdışı konserleri gelir.
Şenlendirici, ayrıca Türk Müziğini yurt dışında tanıtmak ve daha geniş kitlelere sevdirmek amacıyla beş kişilik "Hüsnü Şenlendirici ve Saz Arkadaşları" adıyla bir grup daha kurar. Her iki grubuyla yurtiçi ve yurtdışında konserler verir.
Başta Turizm Bakanlığı'nın teklifiyle EXPO 2001-Hannover-Almanya'da, Mayfest festivali çerçevesinde, Mayıs 2002'de A.B.D.-New York-Central Park’ta ve 35 kişiyi biraraya getirerek oluşturduğu Laço Tayfa ve Big Band ile Temmuz 2002’de, 9. Uluslararası İstanbul Caz Festivali konserleri gibi... Laço Tayfa grubundan bağımsız olarak da çalışmalar yürüten Hüsnü Şenlendirici T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla 2002 yılında gerçekleşen "Anadolu Güneşi" projesi kapsamında Lütfi Kırdar Salonu'nda Kubat ve Belkıs Akkale'ye Senfoni Orkestrası’na eşlik etti.
Ayrıca Aya İrini'de Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ile ve Adana Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. Şenlendirici ayrıca, Yavuz Turgul-Mustafa Oğuz'un yönetmenliğinde çektiği bir TV dizisinin müziklerini besteledi ve düzenledi.
Grubu Laço Tayfa ile gerçekleştirdiği ve Şenlendirici’nin iki bestesinin yer aldığı, 2. albümü "Hicaz Dolap" 2002’nin Ekim ayında Doublemoon’dan çıktı. Laço Tayfa, 26 Şubat - 15 Mart tarihleri arasında, "Hicaz Dolap" başlığı altında 11 şehirlik bir Türkiye turnesini gerçekleştirdi. 2003 yazında Most Production tarafından düzenlenen açık hava konserleri kapsamında grubu Laço Tayfa ile karşı tarafın Klarnet devi Vasilis Saleas'la muhteşem bir konser verdi.
İlk solo albümü "Hüsnü Klarnet" ise Doublemoon'dan 2004'te çıktı. 2007 yılında kanun sanatçısı Aytaç Doğan,Bağlama sanatçısı İsmail Tunçbilek ve Hüsnü Şenlendirici beraberliğinde Taksim Trıo adlı albümü çıkardılar.


2003 Yılı Sanat Ödülü
Kudret Sabancı
8 Temmuz 1966’da İzmir - Bergama doğumlu.

1987’de 9 Eylül Üniversitesi Sinema TV bölümüne girdi. Üniversite yıllarındaki 20 kadar kısa film ve belgeselden sonra, 1994’te profesyonel olarak, Ertuğrul Karslıoğlu’na asistanlık yaparak çalışmaya başladı. Burada iki tv programı ve bir kaç reklamdan sonra Kanal D televizyonunda kadrolu olarak çalıştı. Kanal D için bir çok tv programı, tanıtım ve reklam filmi hazırladı.

Kısa filmlerden bazıları;
Jaroslav Hasek’ten Acayip Bir Hikaye – 1988 Batan Güneşin O Eski Hikayesi – 1989 Bu Ana Adanmış – 1989 Mutfakta Biri Mi Var – 1990 / Adana Altın Koza, İzmir Film Festivali ve Oberhausen Film Festivali ödüllü. Daylak (Belgesel) – 1990 / Adana Altın Koza En İyi Belgesel, İfsak, İzmir Film Festivali, Oberhausen, Berlin ödüllü Belgesel; Turgut Bey – 1994 Turgut Özal’ın ölümünün birinci yılında Kanal 6 televizyonu için Ertuğrul Karslıoğlu’nun yönettiği belgeselde asistan olarak.

Bazı tv programları;
Hırsız Var – Yılmaz Köksal’ın sunduğu sürreality show. Kanal D 1994 Devriye – haber program. Kanal D 1995 Rock House Music Time – rock müzik programı. Kanal D 1995 Alkışlar – Serap Aksoy’un sunduğu kültür sanat programı. Kanal D 1995-1996 Doğan Medya Grubu reklamları, 1996-1997 A Takımı – haber program ve tartışma show. Atv ve Tgrt 1999 ve 2003 Lafın Gittiği Yere - talk show. Tgrt 1999 Beyaz Show – Star tv 2000 Birkaç videoklip, birkaç reklam...
Sinema Filmleri; Laleli’de Bir Azize 1998 Anlat İstanbul 2004 - Beş yönetmen birden...
TV Dizileri; Karakolda Ayna Var (Müjde Ar, Erdal Özyağcılar, Avni Yalçın) – TRT 2000, Cesur Kuşku – (Haluk Bilginer, Zafer Algöz, Aşkın Nur Yengi, Burak Sergen, İlhan Şeşen, Şükran Güngör, Mustafa Keser, Levent Özdilek) TRT 2001, Bulutbey (Fatih Hürkan, Burak Sergen, Süavi Eren) – Kanal D 2002 Zerda (Yavuz Bingöl, Ece Uslu, Burak Sergen, Güven Hokna, Köksal Engür, Halit Ergenç) – atv 2002-2004 Aliye (Sanem Çelik, Nejat İşler, Halit Ergenç, İlhan Şeşen, Ülkü Duru, Ayla Algan) – atv 2004-2005 Binbir Gece (Bergüzar Korel-Halit Ergenç-Ceyda Düvenci -Tardu Flordun_Kanal D 2007


2003 Yılı Kültür Ödülü
Suat Özönder
1997 yılında Belçika’da çıkardığı “İstanbul” adlı Cd.sinden sonra 2002 Nazım Hikmet yılına armağan olarak hazırladığı “Şarkılarda Nazım Hikmet” albümüyle bu kez Türkiye’de. Birçok ilklere sahne olmuş Bergama doğumlu Suat Özönder , mübadele yıllarında Selanik’ten göç eden ailesinin sanata yakınlığından kaynaklanan bir kulak aşinalığı ile müziğe başladı.

Müzik sevgisiyle dopdolu çocukluğunda mandolinden gitara geçerken tiyatroya da ilgi duyuyordu.Sonunda Bergama’da kurduğu ilk orkestra ile müzikle devam etme kararı aldı. Bergama Ortaokulu, İstanbul Saint-Benoit,ve İzmir Namık Kemal Lisesinden sonra askerliğini bitirip Avrupa’ya gitti.Belçika mı Fransa mı derken Belçika’da karar kıldı ve böylece 30 yılı aşkın Avrupa macerası başlamış oldu.

Belçika’da müzik çalışmalarını sürdürmek ve her iki kültürün müziğinden bir mozaik yapma fırsatını yakalayan Suat Özönder,kurduğu çeşitli gruplarla Türk Kültürünü ve kendini tanıtma fırsatını buldu.1980’li yıllarda Belçika’da en çok aranan Türk şarkıcısı olmuştu.

1985 ve 1987 yıllarında katıldığı iki enternasyonal yarışmada bir finalist Promotion Artistique Belge ve bir de ikincilik Internatıonal Chansos sans Frontieres aldı.Bunları Fransa,Hollanda ve Belçika’daki çok sayıda radyo ve televizyon programları izledi.

1986 yılında çok yönlü müzisyen Turhan Yükseler’le albüm çalışmalarına başladı ve böylece Türkiye müzik dünyasına girmiş oldu.

1990-2000 yılları arasında kendi çalıştırdığı lokantada yaptığı meşhur “saray” yemekleri ve çaldığı 12 telli gitar eşliğinde söylediği şarkılarıyla Belçikalılara Türkiye’yi daha da sevdirmeye çalıştı.

Sözlerini kendi yazdığı bestelerinden oluşan zengin bir repertuarı olan Suat Özönder ayrıca Ömer Hayam,Yunus Emre,Nazım Hikmet,Aziz Nesin,Can Yücel gibi ünlü şair ve düşünürlerin eserlerinden çok sayıda besteler yaptı.Şarkılarının bir bölümünü Belçikalı Şair Lucide Spede’nin uyarladığı sözlerle Fransızca da söyledi.

2002 yılı Nazım Hikmet’in doğumunun 100.cü yıldönümü münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği bu albümde,büyük şairin yanı sıra kendi yazdığı iki bestesiyle birlikte10 şarkı bulunuyor. Folk-rock ve senfoninin büyük bir ustalıkla kullanarak meydana getirilen bu şarkılarda hasret,aşk ve buram buram Anadolu’yu bulacaksınız.


2003 Yılı Kültür Ödülü
Ecmel Öztüre
1955 Yyılı Bergama doğumludur.

İlk ve orta öğrenimini Bergama’da okuduktan sonra İzmir Ticaret Lisesi’nde lise öğrenimini tamamladı.

İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi, Üretim Bölümünden 1976 yılında mezun oldu.

Askerliğini Diyarbakır’da asteğmen olarak tamamladı. Halen Öztüre Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve bünyesindeki grup şirketlerde Murahhas üye olarak görevini sürdürmektedir.


2002 Yılı Sanat Ödülü
Selmin Günöz
1954 yılında Bergama’da doğdu.İlk,orta ve lise eğitimini Bergama’da tamamladıktan sonra İzmir devlet Konservatuarına girdi.Opera Bölümünü Sevda AYDAN’ın öğrencisi olarak bitirdikten sonra , Ankara Devlet Opera ve Balesine solist sanatçı olarak atandı.Şan çalışmalarına bir süre Suna KORAT ile, daha sonra da Ramiz KOVACI ile devam etti.

1982’de İzmir Devlet Operasının kurulmasıyla birlikte İzmir’e atanan sanatçı bugüne dek 25 ayrı eserde baş rol oynadı.Ayrıca Lady Macbeth rolüyle Bulgaristan’ın Burgaz kentinde iki temsil vermiş, Burgaz senfoni ve Varna Filarmoni Orkestralarıyla konserler yapmıştır.Tacikistan’ın başkenti Duşanbede’de Duşanbe Oda Orkestrası ile iki konser gerçekleştirmiştir.

Yurtiçinde de İzmir Devlet Senfoni ve Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestralarıyla çeşitli konserler yapan sanatçı,insan sesine yakın değişik çalgı topluluklarıyla da konserler vermiştir.1992-1995 yılları arasında İzmir Devlet Opera ve Balesinde Müdür ve Genel sanat Yönetmeni olarak görev yaptı.

Hacettepe üniversitesi Devlet Konservatuarında , ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümünde şan öğretmenliği yapan GÜNÖZ, halen Karşıyaka Belediye Konservatuarında , Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuarında şan dersleri vermektedir ve İzmir Devlet Opera ve Balesi solist Sanatçısıdır.


2002 Yılı Sanat Ödülü
Serdar Gökmen
1963 yılında Bergama’da doğdu.Bergama Lisesini bitirdikten sonra girdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Viyolonsel sınıfından 1984 yılında birincilikle mezun oldu. Bu arada Bergama Musiki Derneğinde Mahmut Bilki şefliğinde oluşan koronun muhtelif konserlerinde viyolonsel çaldı.

Daha sonra Adana Düziçi ilçesinde 2 yıl müzik öğretmenliği yaptı.1986 yılında Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Korosunun Devlet Sanatçısı Dr.Teoman Önadlı şefliğinde açmış olduğu sınavı kazanarak viyolonsel sanatçısı oldu. Korodaki asil görevi yanında E.Ü.Devlet Türk Müziği Konservatuarında 8 yıl viyolonsel dersi, D.E.Ü.Buca Eğitim Fakültesi Bölümünde 3 yıl Geleneksel Türk Müziği dersi verdi.Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğunda da 2 yıl viyolonsel çaldı.
Şef Hayati Çiftçi yönetimindeki Devlet Klasik Türk Müziği Korosunda çalışmalarına devam etmektedir.


2002 Yılı Sanat Ödülü
Avni Anıl
Pek çoğumuzun dillerinden düşmeyen en çok sevilen bestelerin yaratıcısı .

57 yıllık sanat yaşamında her yıl en az iki beste. 23 Nisan 1928 İstanbul doğumlu.İlköğrenimini Selimiye İlkokulu’nda,orta öğrenimini Paşa Kapısı Ortaokulu’nda tamamlayıp,Haydar Paşa Lisesini bitirir.

İlk baştan beri “besteci” olma isteğiyle 1946’da Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girerek sekiz yıla yakın Emin ngan üstadımızdan faydalanıp makam ve usülleri öğrenir,bu devrelerde değerli musikiciler,besteciler tanır ve repertuarına çok sayıda eser alır.

Sadettin Kaynak,Refik Ersan ,Fehmi Tokay gibi isimlere ilk şarkıların okuma cesareti göstererek onların teşvikini alır. İlk şarkısını 1952’de Rast makamında yapar.Kısa süre içinde Ankara ve İstanbul rayoları repertuarına giren bu şarkıdan üç eser daha besteler.Bunlar “Dilşad olacak diye kaç yıl avuttu felek”, “Ağla çeşmim eski lezzed kalmamış peymanede” ve “Bir alev bir ışık sensin” isimli şarkılardır.

Vatani görevinden sonra Ankara Polis Enstitüsünden mezun olur.Çocuk yaşından itibaren sevdiği gazetecilik mesleğini tahakkuk ettirerek 1955 yılında emniyetten istifa ederek ayrılır.1957-1960 yılları arasında 10’dan fazla şarkı yapar. Bunların arasında: “Biraz kül biraz duman”, “Bir ateşim yanarım” bulunmaktadır.

Radyo Alemi ve Yelpaze dergilerinde ,1955’te Akşam gazetesi’nde 3 yıl aralıksız yazıp,bu yıl sonunda İstanbul Radyosu Haberler Servisi Redaktörü görevinde 12 yıl kalır. 1972’de İzmir Radyosu’na atanır.

1982-1986 Yeni Asır ve tercüman’da yazılar-1990 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Koro’sunda Uzman Sanatçılık görevi –Devlet Klasik koroları kuruluş çalışmalarında komisyon başkanlıklarında bulunmuştur.


2002 Yılı Kültür Ödülü
Neslihan Sönmez
1952 yılında Ayvalık’ta doğdu.Babası ve annesinin T.C.Ziraat Bankasındaki görevleri nedeniyle Bergama’da bulundukları 1958-1963 yılları arasında Bergama 14 Eylül İlkokulu’nu bitirerek orta öğrenimine İstanbul’da devam etti.

1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra işletmecilik alanında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde ve restorasyon alanında da İTÜ Mimarlık Fakültesi Röleve-Restorasyon Kürsüsü’nde olmak üzere iki ayrı dalda lisansüstü eğitimi yaptı.Bir süre Kültür Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Teknik Müdürlüğü’nde restoratör-mimar olarak çalıştı. 1980 yılında İstanbul Devlet Mühendislik-Mimarlık Akademisi Kadıköy Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde asistan olarak akademik yaşama başladı . “Eskişehir-Odunpazarı Tarihi Yerleşimi” konulu tezi ile Doktor “Ayazma Camisi İnşaat Defterleri” konulu çalışması ile Doçent ve “Mimar Sinan Camilerinin Pencereleri” başlıklı araştırma eseri ile de profesör ünvanlarını aldı.

Üniversitede idari görevler üstlendi; önlisans, lisans ve lisansüstü dersleri ile jüri üyelikleri yanında çok sayıda lisansüstü ve doktora tezini yönetti. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı’nda sürdürmekte olduğu eğitim görevinden başka tek yapı ve tarihi çevre ölçeğinde çeşitli koruma projeleri ve uygulama çalışmaları yapmıştır.

1998 yılında Bergama Kültür ve Sanat Vakıfımız’ın yıllık yayını Bergama Belleten’in 8.sayısı olan “Bergama Evleri” adlı eser Prof.Dr.Neslihan Sönmez tarafından hazırlanmıştır.

İdari Görevler
2005 – Fen Bilimleri Enstitüsü Kültür Varlıklarını Koruma YL Programı Yürütücüsü Kadir Has Üniversitesi, Istanbul, Türkiye. 2004 - 2005 Yenileme ve Koruma Bilim Dalı Başkanlığı. 1994 -1998 Mimarlık Fakültesi Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, Türkiye. 1994 - 1997 Bölüm Başkan Yardımcısı Mimarlık Bölümü Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, Türkiye. 1990 - 1994 Restorasyon Programı Yürütücülüğü Meslek Yüksek Okulu Yıldız Üniversitesi, İstanbul, Türkiye. Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler Mimarlar Odası , Berksav Ödüller Ekim 1997 : Yıldız Teknik Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü. Mayıs 1997: Eyüp Belediye Başkanlığı Bilim Ödülü. Ekim 1999 : Yıldız Teknik Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü. Ekim 2000 : Yıldız Teknik Üniversitesi Akademik Teşvik Ödülü. Eylül 2002 : Bergama Kültür ve Sanat Vakfı – Berksav Kültür Ödülü.


2001 Yılı Sanat Ödülü
Mahmet Bilki
1953 yılında Gaziantep’te doğdu.1964 yılında Ankara’ya yerleşerek orta ve lise tahsilini Yıldırım Beyazıt Lisesi’nde tamamladı.Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksekokulu,Radyo ve Televizyon Bölümü’nden 1976 yılında mezun oldu.

Aynı yıl,TRT ‘nin açtığı “ prodüktörlük sınavı”nda başarılı olarak ,1977 yılında “Türk Müziği Prodüktörü” olarak TRT İzmir Radyosu’nda göreve başladı. Müzik hayatı liseli yıllara dayanır.Amatörce başlayan bu çalışmaların ilki Cinuçen TANRIKORUR’un Anadolu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Topluluğu çalışmalarıdır.1969 yılında , Ankara Türk Müziği Cemiyeti’nde kurucu üye olarak görev aldı. Daha sonraki yıllarda Hacettepe Üniversitesi Korosu’nda çalıştı. 1971 yılında ney sazı ile tanıştı.EKREM VURAL’dan dersler aldı.Ayrıca İsmail Baha Sürelsan,Ahmet Ayhan,Fikri Varlı, Erol Sayan , Gültekin Çeki, Necati Çağman gibi hocalardan istifade etti.

1975 yılından itibaren, 20 Yurt içi ve yurtdışında bir çok Türk Müziği konserleri ve yıla yakın bir süre Konya’daki Mevlana Törenleri’ne katıldı.Yurt içi ve yurt dışında birçok Türk Müziği konserleri ve Mevlevi ayinlerinde görev aldı.1977 yılında ,TRTK ‘nun açtığı saz sanatçısı sınavında başarılı olarak,uzun bir süre hem prodüktör hem de neyzen olarak görev yaptı. 1987 yılında Ege üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda Türk Müziği Solfej Nazariyatı ve ney dersleri vermeye başladı.

Ayrıca 1984-1993 yılları arasında Bergama Belediyesi Türk Müziği Koro’sunu çalıştırdı.halen TRT İzmir radyosu’nda ney sanatçısı ve koro şefi olarak görev yapmaktadır.Evli ve iki çocuk babasıdır.


2001 Yılı Sanat Ödülü
Atilla Atar
Bergamalı bir ailenin çocuğu olarak 1944 yılında Vakfıkebir’de doğdu. 1962 yılında Edirne Erkek İlköğretmen Okulundan, 1965 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. Paris Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts’da Baskıresim Dalı’nda lisans ve uzmanlık eğitimi gördü. Malatya Akçadağ İlköğretmen Okulu, Bergama Lisesi ve Düzce Gölyaka Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. 1986’da İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlik derecesi aldıktan sonra 1987’de Yard. Doç., 1990’da Doçent, 1995’te Prof. oldu.1978-2017 yılları arasında İzmir Buca Eğitim Enstitüsü ve Yüksek Öğretmen Okulu (Bugünkü Dokuz Eylül Üniversitesi), Anadolu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Anadolu Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü, Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürlüğü yaptı. 2000 yılında ülkemizin ilk Baskı Sanatları Bölümünü kurdu. Biri yurtdışında olmak üzere 32 kişisel sergi açtı, 17 ödül aldı. . Ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği yaptı. Ulusal ve uluslararası çok sayıda sanatsal etkinliğe katıldı. Yurtiçi ve yurtdışındaki koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçı, sanatsal çalışmalarını Eskişehir’deki atölyesinde sürdürmektedir.

Ödüller 1977 II. DYO Resim Yarışması, Onur Belgesi * 1988 Gülhane Baskıresim Yarışması, Birincilik Ödülü * 1988 22.DYO Resim Yarışması, Mansiyon * 1988 Eskişehir Lületaşı Resim Yarışması, Mansiyon * 1989 50. Devlet Baskıresim Yarışması, Mansiyon * 1990 İzmir Büyükşehir Belediyesi 9 Eylül Yarışması, İkincilik Ödülü * 1990 24. DYO Resim Yarışması, Ödül * 1993 4. Ahi Evran Resim Yarışması, Birincilik Ödülü * 1993 1.Kapadokya Resim Yarışması, Üçüncülük Ödülü * 1995 56. Devlet Baskıresim Yarışması, Başarı Ödülü *2000 Sanat Kurumu’nun Baskıresim Dalında Yılın Sanatçısı Ödülü * 2001 Berksav Sanat Ödülü * 2001 Türkiye Jokey Kulübü Baskıresim Yarışması Üçüncülük Ödülü * 2004 Eskişehir Sanat Derneği Resim Ödülü * 2005 Sanat Kurumu’nun Baskıresim Dalında Yılın Sanatçısı Ödülü * 2009 Anadolu Üniversitesi Sanat Ödülü.* 2017 Sanat Kurumu’nun Baskıresim Dalı’nda Yılın Sanatçısı Ödülü.

Kişisel sergiler 1988 Türk-Amerikan Derneği, İzmir * 1988 Grifon, Ankara * 1991 Edpa Sanat Galerisi, İstanbul * 1993 Palet Sanat Galerisi, Eskişehir * 1993 Oluşum Sanatevi, Ankara * 1994 Esbank Sanat Galerisi, İzmir * 1994 Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi, Antalya * 1996 ABD Büyükelçiliği, Ankara * 1996 Lamspringe, Almanya * 1998 Resim ve Heykel Müzesi, İzmir * 1998 Türkiye İş Bankası Sanat Galerisi, Ankara * 1999 Mıknatıs Sanat Galerisi, Ankara * 1999 Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Eskişehir, * 2000 Artı Sanat Galerisi, Ankara * 2001 Galeri Soyut, Ankara * 2003 Halkbank Sanat Galerisi, Ankara * 2003 Kavaklıdere Sanat Galerisi, Ankara * 2004 Türkiye İş Bankası, Parmakkapı Sanat Galerisi, İstanbul * 2004 İMKB Sanat Galerisi, İstanbul * 2005 Karaca Sanat Galerisi Ankara * 2006 Açı Sanat Galerisi, Denizli * 2007 Atlas Sanat Galerisi, Ankara * 2008 Selçuk Üniversitesi, Konya * 2008 Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta * 2009 Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir * 2012 S. Yaşar Resim Müzesi Sanat Galerisi, İzmir * 2013 Akçaabat GSL-Trabzon.* 2016 Galeri Akdeniz, Ankara * 2015 6. EgeArt Sanat Günleri, İzmir * 2016 ETOSanat Galerisi, Eskişehir * 2019, Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi, Eskişehir

Katıldığı Yurtdışı Sergilerden Seçmeler 1976 Karma Litografi Sergisi, Maison des Beaux-Arts, Paris * 1991 Çağdaş Türk Baskıresim Sergisi, Saint Niklas Bienali, Belçika * 1992 Çağdaş Türk Resminden Bir Kesit, Alma-Ata, Bişkek, Aşkabat, Taşkent * 1995 Günümüz Türk Sanatından Seçmeler, Uluslararası Huston Festivali, A.B.D. * 1997 8. Asya Sanat Bienali, Dakka-Bangladeş * 1998 Anadolu Üniversitesi Sanatçı Öğretim Üyeleri Resim Sergisi, Kişinev-Moldova * 1999 3. Uluslararası Kahire Baskı Trienali, Mısır * 2003 "Buluşma" A.Ü.G.S.F. Öğretim Elemanları Baskıresim Sergisi, Münster-Almanya * 2005 Türk Sanatçıları Karma Sergisi, JMA Sanat Galerisi, Viyana-Avustuya * 2009 Anadolu Üniversitesi G.S.F. Baskı Sanatları Bölümü Öğr. Elemanları Baskıresim Sergisi, NeoArt Gallery, Roma-İtalya * 2015 International Senefelder Award Baskıresim Sergisi, Offenbach, Almanya

aatar@anadolu.edu.tr
www.atillaatar.com
İnstagram : @atillaatar


2000 Yılı Kültür Ödülü
Dr.Wolfgang Radt
1940 yılında Almanya’da doğdu.Çocukluğunu Berlin ve Frankfurt’ta geçirdi.Evli ve üç çocuk babasıdır.Çocukları İstanbul’da doğdu.Radt ailesi İstanbul ve Bergama’da yaşıyor. Lisede ve üniversitede Latince ve Grekçe okudu. Ayrıca İngilizce, Türkçe ve Rumca biliyor.

Yüksek tahsilini Frankfurt ve Münih Üniversitelerinde yaptı.Okuduğu branşlar Klasik Arkeoloji Antik Mimarisi, Klasik Lisanlar, Ön Asya Arkeolojisi,Eski Çağ Tarihi ve Sanat Tarihi’dir. Öğrenci olarak Türkiye’de Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün Milet ve Norşuntepe kazılarına katıldı. 1968 yılında Doktorasını Bodrum Yarımadası’nda yaptığı bir çalışmayla verdi. Yarımadada bulunan antik yerleşim yerlerinin planlarını çizdi ve tarihçesini yazdı. Bu çalışma kitap olarak basıldı. Kitabın ismi “Sdlungen und Bauten auf der Halbinsel von Halikarnassos”(Bodrum yarımadasındaki Yerleşim ve Binalar) Bu eser için Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün Büyük Seyahat Bursunu kazanarak 1 yıl süresince bütün Yakındoğu’da bir Arkeolojik Araştırma Seyahati yaptı. Seyahatten döndükten sonra İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde Arkeolog olarak çalışma hayatına başladı.

1972 yılında T.C Bakanlar Kurulu’nun kabulü ile Alman Arkeoloji Enstitüsü Bergama Kazılarına başkan olarak atandı. Birçok bilimsel kitap ve makale yazdı. Onların birisi : “Pergamon , Gesohicte und Bauten einer antiken Metropole”.(Pergamon,Antik bir Metropolün Tarihi ve Binaları)’dır.

Almanya’da Münster Üniversitesi’ne ait “Anadolu Araştırma Merkezi’nde her kış sömestresinde öğretim üyesi olarak Anadolu Arkeolojisi ile ilgilenen öğrencilere bir seminer veriyor.


2000 Yılı Kültür Ödülü
Fahrettin Petek
1 Mart 1922 tarihinde İstanbul Eyüp Sultan Semti’nde doğdu.Babası Eczacı Avni Hilmi Bey ve annesi Nebile Hanım’la üç yaşında o dönemin isteği ile Mübadele Kanun gereği Bergama’ya taşındılar.İlk ve ortaokulu Bergama’da bitirdi.O dönemde kazalarda lisenin olmamasından dolayı lise tahsilini ikinci sınıfa kadar İzmir Atatürk Erkek Lisesi’nde ve son iki sınıfını İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı.

1942’de İstanbul Eczacılık Fakültesi’ne girdi.Bu okulu bitirdikten sonra babasının vefat edişinden dolayı Bergama’da köklü bir yapıya sahip olan Avni Hilmi Eczanesinin başına geçti.1949 tarihinde Paris’e gidip Doktorasını yaptı ve 1985 yılına kadar Fransız Devlet Araştırma Enstitiüsü’nde (C.N.R.S)Bilim Araştırmaları yaparak Enternasyonal birçok kongrelerde bulundu.

Kendi alanı ile ilgili 1985 yılında Profesör olarak bulunduğu kurumdan emekliye ayrıldı.O tarihten itibaren Uzakdoğu Ülkeleri’nde (Vietnam,Kamboçya,Tayland)Fransız Hükümeti ve Birleşmiş Milletler adına branşı ile ilgili eğitici konferanslar vermektedir.


2000 Yılı Kültür Ödülü
Ahmet Yaraş
Doğum yeri :Malatya
Doğum Tarihi :1966
1972-1977 :Necatibey İlkokulu
1977- 1980 : Kubilay Ortaokulu
1980-1983 :Boğaziçi Behçet Kemal Çağlar Lisesi
1983 :Ege Üniversitesi Edebiyat fakültesi,Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü Klasik Arkeoloji Ana bilim dalını kazandı.
1983-1984 :Ege Üniversitesi’nde 4 sömestir devam etti. 1985 :İstanbul Üniversitesi,Edebiyat fakültesi,Klasik Arkeoloji Anabilim dalına yatay geçiş yaptı. 1985’ten 1987 yılında lisans,1991 yılında yüksek lisans programlarını tamamladı.1987-1993 yılları arasında , İ.Ü.Edebiyat fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak görev yaptı.

1994 yılında İ.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doktora çalışmasına başladı. Üç kez burslu olarak Almanya’ya davet edilerek bilimsel çalışmalara katıldı.1993 yılında Kültür bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arkeoloji Müzeleri’ne Uzman Arkeolog olarak 23 Mart 1998’de Bergama Müze Müdürlüğü’ne atandı. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde ve Allionai Bilimsel Kazı Heyeti Başkanlığı görevini sürdürmektedir.


2000 Yılı Sanat Ödülü
Nejat Çetinok
1941 yılında Bergama’da doğdu.Zübeye Hanım İlkokulunda okudu. Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Kenterler, Dormen Tiyatrosu, Oraloğlu Tiyatrosu’nda oynadı. Bir yarışma kazanarak sinema dünyasına girdi. Birçok filmde başrol oynadı.

1964’te girdiği TRT İstanbul Radyosu’nda halen programlar yapmakta ve sunmaktadır. Sunduğu programlar TV 8’de yayınlanmaktadır. Halen Galatasaray Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Öğretim üyesi olarak ders vermektedir.

Çeviri kitapları vardır. Diksiyon, fonetik sunuculuk ve radyo-televizyon, sinema konusunda ders ve konferanslar vermektedir.


1999 Yılı Kültür Ödülü
Metin Balay


1999 Yılı Sanat Ödülü
İsmail Bergamalı


1998 Yılı Kültür Ödülü
Akif Ersezgin


1998 Yılı Sanat Ödülü
Şeref Bigalı
1925 yılında Bergama’nın Göçbeyli Bucağında doğdu.1950 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Cemal Tolu Atölyesi’nden mezun oldu.İzmir-Karşıyaka ve afyon Liselerinde Resim Öğretmenliği yaptıktan sonra,İzmir eğitim Enstitüsü’nün (şimdiki Eğitim fakültesi) Resim Bölümünün kuruluşunda görev aldı; burada 20 yıl öğretmenlik yaptı ve 1978 yılında emekli oldu.
1963-1964 yıllarında Paris’e giderek Henri Goetz’ün yönettiği Paspail,Frochot ve Fontainebleau Akademilerine devam etti. İzmir’de uzun yıllar Abidin Elderoğlu ile çalıştı;kendisinden teknik nosyon edindi.Devlet Resim ve Heykel sergilerinin hemen hemen tamamına 1950’den sonra beri düzenli olarak katıldı.Şimdiye kadar otuza yakın kişisel sergi açtı.Resim sanatının düşünsel,felsefi ve teknik bütün yönlerini ele alan ve inceleyen RESİM SANATI adlı bir kitabı vardır.Resmi ve özel yarışmalarda birçok ödül ve dereceleri olup,yapıtları müzelerde ve özel koleksiyonlardadır.

Son olarak 1986 yılında 47.Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde resim dalında ödül aldı. Büyük bir tutkuyla bağlandığı sanatında algıları,d eneyimleri, gözlemleri, kılı kırk yararak yaptığı incelemeler yalın,özgün ama durağan olmayan bir resime götürdü onu.


1997 Yılı Kültür Ödülü
Osman Nuri Ersezgin


1997 Yılı Sanat Ödülü
Mithat Öztüre


1996 Yılı Sanat Ödülü
Ergun Şenlendirici


1996 Yılı Kültür Ödülü
Şakir Süter
1950 yılında Bergama, İzmir'de doğdu. 1970 yılında Akşam Gazetesi’nde muhabir olarak mesleğe başladı.
Değişik gazetelerde muhabir, istihbarat şefi, haber müdürü, genel koordinatör, yayın kurulu üyeliği ve yazarlık görevlerinde bulundu, meslek yaşamı boyunca haber, röportaj, dizi yazı ve hikayeler yazdı.
Kanal 6’da 28 ay boyunca her sabah gündemi yorumladı, Kanal 9 ve BRT’de de 200’ü aşkın “Galeri” isimli haftalık haber programı hazırladı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanlığı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu üyeliğinde de bulundu, ayrıca TGC Onur Kurulu üyesiydi.
1990 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Uzmanlaşmış Gazetecilik” dersini veriyordu.
“Merkez Sağda Tapu Kavgası”, “Beyaz Elbiseli Kadın”, “Derin Halk” ve “Fıkralar... Fıkracılarımız... isimli 4 kitabı bulunmaktadır. Evli ve 1 çocuk babasıydı.


1995 Yılı Kültür Ödülü
Osman Bayatlı Adına Kızı Güngör Bayatlı ( Aydemir)
1892 yılında Kırkağaç’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kırkağaç’ta okuduktan sonra,İzmir Muallim Mektebi’ni bitirdi.
İzmir’de bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 1923’te Bergama’ya atandı.Burayı çok sevdi.
Çeşme ilçesine atanınca Bergama’dan ayrılmamak için istifa etti. O yıllarda yeni açılan Bergama Müzesi’ne Müdür olarak atandı. 1957’de emekliye ayrıldıktan sonra bile Bergama Müzesi Müdürlüğü’ne devam etti. 16 Nisan 1958’de Bergama’da öldü. Müzeci ve Folklor Araştırmacısı.
Bergama yöresinin tarihi,sanatı ve folkloru üstüne araştırmalar yapmış ve bunları yayımlamıştır.

ESERLERİ :
01-Bergama’da Asklepion (1938 1947 1953 )
02-Şifalı Otlar ve Lokman Hekim (1938-40-42-47-52-54-1957 )
03-Bergama’da Fikir Adamları (1941)
04-Efsaneler ve Adetler (1941)
05-Bergama’da Fikir Adamları (1941)
06-Milli Oyunlar (1942)
07-Şifalı Hayvanlar (1943)
08-Bergama’da Yakın Tarihten Olaylar (1943)
09-Zeybek Oyunları (1943)
10-Bergama’da Köyler:Eğrigöl (1944)
11-Dört Çepni Köyü (1944)
12-Bergama (1937 1945 1947 )
13-Bergama’da Köyler :Tırmanlar (1945)
14-Bergama’da Köyler :Bölcek Köyü (1945)
15-Bergama Tarihinde İlkçağ (1949)
16-Bergama Tarihinde Krallık Devri (1950)
17-Bergama Sanat Eserleri (1951)
18-Bergama Tarihinde Sikkeler (1953)
19-Bergama Tarihinde Türk İslam Eserleri (1956)
20-Bergama’da Yakın Tarih Olayları 19. -20. Yüzyıl (1957)
21-Bergama Karaosmanoğullarından Mehmet Ağa Vakfı (1957)
22-Bergama Tarihinde Akropol
23-Bergama’da Köyler :Pınarköy-Narlıca-Tepeköy-Yalnızev
24-Bergama’da Alevi Gelini ve İnançları (1957)


1995 Yılı Sanat Ödülü
Aleaddin Şensoy
1932 yılında İzmir’de doğdu.
1937 yılında ailesi ile birlikte Bergama’ya yerleşti. Babası Yusuf, Annesi Nazmiye Şensoy olan sanatçı, 1949 yılında İzmir Radyosunun sınavını kazanıp, sözü geçen kurumda göreve başlayıncaya kadar 12 yıl aralıksız Bergama’da yaşadı. O dönemde İzmir’de müzik eğitimi veren tek kurumun TRT İzmir Radyosu olması dolayısı ile ilk müzik derslerini sonraları; Hakiki Okulum; olarak nitelendirdiği İzmir Radyosunda aldı. Burada Necdet Varol, Cüneyt Orhon ve daha pek çok önemli müzik adamı ile teori, solfej, üslup ve repertuar çalıştı. Aynı zamanda Divan Edebiyatı ve buna bağlı olarak Türk Klasik Müziğinin geleneksel formlarını analiz etti ve üzerinde yazılı çalışmalar yaptı.

Askerlik görevini İstanbul’da yerine getirmesi sesinin, müziğin bu ticari merkezinde de tanınmasına neden oldu.
1960 yılında aldığı çok önemli bir plak teklifi ile İstanbul’a yerleşmeye karar verdi. Aynı yıl TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazanarak bu kuruma sanatçı memur olarak atandı. Bu yıldan itibaren yerli ve yabancı firmalar için 45;lik plaklar kaydetmeye başladı. Sayıları 100 ün üzerinde olan bu 45 liklerden pek çoğu günün ve tarzının en çok satan plakları arasında yer aldı. Ayrıca, 5 uzunçalar (LP) ve 4 adet de kaset albümü dinleyicisinin beğenisine sundu. Daha sonra eski kayıtlarından pek çoğu kaset olarak basıldı. 1962 yılında Bergama’da tanıştığı ve eski postane yokuşunda oturan Ayhan Hanım ile evlendi.

1963 yılında Süleyman, 1968 yılında da Hakan adında iki oğlu dünyaya geldi. Profesyonel olarak sahne çalışmalarına 1966 yılında başladı.

Çok kısa sürede büyük başarı kazandı ve gazino dünyasının en tanınan ve en aranan erkek ses sanatçısı oldu. Ses sanatçısı olarak tüm dünyada Türkiye’nin müzik elçiliğini yaptı. Amerika, Asya, Avrupa ve Avustralya’yı kapsayan sayısız turnede görev aldı. Bunlardan Avustralya turnesinde dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Sydney Opera Houseda sahneye çıkan ilk Türk Müziği sanatçısı oldu. İlk beste denemelerini henüz İzmir Radyosundayken kaleme almaya başladı.

Fakat bestekarlık sahasında esas ivmeyi 1980li yılların başında gösterdi. Aynı zamanda bestelediği şarkıların güftelerini de yazması ve yazdığı güftelerin başka besteciler tarafından ezgilenmesi ile de tanındı. Sözlerini Salih Korkmaz’ın yazdığı “Kadere Bak”adlı şarkısı ile Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Yarışmasında Altın Kelebek ve aynı yıl Milliyet Gazetesinin düzenlediği Yılın En Sevilen Şarkısı Yarışmasında sözleri kendisine ait Büyüleyen Gözlerinle, Biliyorsun Bir Zamanlar sözlerini Salih Korkmazın yazdığı Ağlamışım Gülmüşüm ve sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gürün yazdığı Anılara Yolculuk adlı şarkılarla ödüller aldı.

1990 ların başından itibaren TRT Kurumu Müzik Denetim Üyeliği ve Şeflik görevlerine getirilen Alaeddin Şensoy Türkiye Radyo ve Televizyonu için pek çok canlı ve banttan yayınlanan Türk Müziği Programını hazırladı ve yönetti. 1997 yılında aramızdan ayrılan Alâeddin Şensoy vefatından sonra sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gürün yazdığı ve ölümünden kısa bir süre önce bestelediği Bir Sen Anlıyorsun Benim Dilimden adlı şarkısı ile Samsun Büyük Şehir Belediyesinin düzenlediği 19 Mayıs Kültür ve Sanat Şenliği çerçevesinde düzenlenen 1. Türk Sanat Müziği Beste Yarışmasında birincilik ödülünü aldı.

1995 yılında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Sanat Ödülü verildi.

Bergamalı olmasıyla daima övünen sanatçı, her fırsatta Ege insanının sanatseverliğini ve sanat verimliliğini dile getirmiş, ömrünün son 37 yılını İstanbul’da geçirmesine rağmen son nefesini baba ocağı İzmir’de vermiştir.


1994 Yılı Sanat Ödülü
Ali İhsan Güngül
1930 Dikili doğumlu olan Ali İhsan Güngül,1939 yılının 22 Eylül Cuma Gecesi meydana gelen ,çok büyük ve şiddetli olan ve Dikili Depremi ile,evlerinin ve babasına ait işyerinin de yıkılmasıyla Bergama’nın Zaviye Mahallesindeki dedesinin evine yerleşip,ilkokulu Bergama’nın Zübeyde Hanım okulunda tamamlayıp,Bergama’da ilk defa açılmış olan Erkek Sanat okuluna kayır olarak,öğrenimine Tesfiyecilik branşında devam etmiştir. O günlerde ,Kurtuluş Savaşımızın Malul Gazilerinden olan,babası Hasan Hüseyin Çavuş’un vücudunda mevcut 7 savaş yaralarının enfeksiyonlanmaları ile,hastaneye yatmasıyla ailesinin geçimini temin için tahsilini bırakmış,elektrikçilik ve sinema aperatörlüğü mesleklerinde çalışmıştır.

Vatani görevini,Erzurum’da 29.tümen sinemasında yaparken,Tümen Komutanlığının emri ile Polatlı’daki Topçu yedek subay Okulundaki(Telsiz tamiri ve Bakım teknisyenliği kursuna) katılmış ve ayrıca o yılların güncel konusu olan Nükleer Enerji,Rayasyon,Atom Reaktörlerinin tanımı ve Uzay bilimine ait öğretici derslere de katılarak ,59 kursiyerin içinde birinci olmuş ve oradan da İstanbul Kuleli Lisesinin Hizmet Birliği’ne ,Askeri Teknik Personel olarak gönderilmiş ve Vatani görevini orada tamamlayıp,terhis olmuştur. Bergama’ya,Radyo tamiri ,elektrikçilik ve sinemacılık yapmak için geldiğinde ,1960 yılının 27 Mayıs günü gerçekleşen Askeri Devrim nedeni ile İzmir Güney Deniz Saha Komutanlığında Amiralliğe bağlı olarak kurulan Örfi idare kapsamında Bergama’da açtığı (İnkılabı Koruma,Yaşatma,Yayma ve halkı Kaynaştırma Bürosu) na Askeri Kaymakam Kurmay Albay Sayın Mazlum Narman’ın yazılı emirleriyle 11 Ekim 1960’da Büro görevlisi olarak,göreve başlamış ,o tarihte Bergama’nın 122 adet köyü ile bazı bucaklarının da elektiriği olmadığı için,Büronun demirbaşları olan (Elektrik Jenaratörü,16 mm.lik Film çeker ve oynatır makineleri diğer göze ve kulağa hitap eden Gösterim Araç ve gereçleri) vasıtasıyla,Köylerde bucaklarda ve şehir meydanlarında ,eğitim,sağlık,tarım,sanayi,toplum kalkınmasına ve genel kültür bilgilerine ait sinema gösterileri yapıp,Milli birlik,beraberlik ve kardeşlik duygularını geliştirme konularında konuşmalar yapmıştır. Askeri yönetimin sona erip,sivil yönetimin iktidara gelmesiyle üzerindeki bütün demirbaş araç ve gereçleriyle,şehirde şehirde ortada kalan Ali İhsan Güngül,bağlanmak üzere bir kurum aramak için,Kaymakam Sayın Mustafa Atak’a dilekçe ile yaptığı müracaatını Kaymakamlık resmi bir yazı eki ile il makamına sununca ,o günlerde İzmir Valisi olan Sayın Enver Saatçigil’in emriyle Ali İhsan Güngül,İzmir halk Eğitim Başkanlığı’na bağlı olarak ,üzerindeki zimmetli bulunan bütün demirbaşları ile Bergama Halk eğitim merkezine ,önceki hizmet süreleri de dahil olmak üzere kadrolu olarak (Eğitim araçları teknisyeni ve gezici eğitim personeli ) olarak göreve başlamıştır.

ARAŞTIRMA TUTUKUSU : Ali İhsan Güngül, gezici eğitimciliği sırasında ,Bergama yöresinin yerel halk kültürünü araştırmak tutkusu ile tarihi zenginliklerinin yanı sıra ,yine çok zengin olan Halk bilimi hazinelerinin verilerini araştırmak hevesiyle,her gittiği köylerde Atalarımızın geleceğe bir miras olarak bıraktığı,fakat bir kenara itilip,unutulmağa terk edilen ,(Gelenek ve görenekler,örf ve Alışkanlıklarımız,yerel milli oyunlarımız ve Halk Türkülerimizi tekrar yaşatarak yaymak ereğiyle ,tamamen özlü ve soylu olarak araştırmayı Milli bir görev sayarak,ciddi bir çalışma araştırmış . TELEVİZYON ETKİNLİKLERİ : Ali İhsan Güngül ,yaptığı araştırma ve incelemeleri anında, çok ilgisini çeken konuları Milli Folklor denizimize, katkıları büyük olacak damlacıkları araştırdığı özlükte,araştırmaları dışında hiçbir sözcük ve tümce katkıları yapmadan kaynak şahıslardan yazdığı ağızlar ve deyimlerle,senaryolar hazırlayıp,Halk Eğitim Merkezi Kursiyerleri ve mahallen getirdiği şahıslarında katılımı ile hazırladığı oyunlar,Halkımızın çok ilgi ve beğenilerini kazanınca :(Yöresel köy düğünü ,Yavuklu çapası,İmece kınası,Dımıdan ,Barana ,Martıval oyunu ve Hasat Şöleni) adlı oyunları 1970 li yıllarda ,İzmir Televizyonu Müdürü Erol Aksoy’un beğenileri üzerine stüdyo çekimleri yapılarak,TRT 1 kanalından yurdumuza yayınlanmışlar. Yöresel köy düğünü oyununu televizyondan izleyen İzmir Akdeniz Festivali Tertip komitesi,o yıl İzmir’de yapılacak olan Festivalin son 3 günü Yöresel köy düğünü oyununa programlanmışlar,bunun için oyun 3 gün 3 gece Bergama Güzellik ılıcasında sergilenerek ,Festivale katılan tüm Akdeniz ülkelerinin halk oyunları grupları, yöneticileri, diplomatları ve misafirlerce izlenerek,Bergama’nın halk kültürü çok yönlü olarak tanıtılıp,ilçe turizmine büyük katkı sağlanmıştır.

SAĞLIK ETKİNLİKLERİ:Ali İhsan Güngül,Bergama Devlet Hastanesi’nin Kaymakam Mustafa Atak’ın önderliğinde yapılan ek bloğun inşaatı sırasında, başlatılan yardım kampanyasında,zengin köylerin ve ilçenin düzenleyip,hazırladığı tiyatro,halk oyunları ve halk türkülerinden hazırladığı gösterilerle gelir sağlamıştır.Ana Çocuk sağlığı ocağı ile yaptığı çalışmalarıyla köylerde ve şehir merkezinde (Haydi çocuklar aşıya) kampanyalarında etkili propagandalar yaparak Bergama’yı İzmir kazaları arasında ,aşılara en yüksek katılımı yapan İlçe olmasını sağlamıştır.Ayrıca Verem savaş derneğine ve sağlık ocaklarına yeni atanan doktorlarla iş birliğini sağlayıp,gönülden katılımları ile tatil günlerinde saat 10.00 da başlayıp,3 saat süreyle her hafta ayrı bir doktorun hizmet vermesinden yararlanarak ,Halk eğitim merkezi binasında poliklinik hizmeti verilmek suretiyle ,sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara ,1969 ve 1970 yıllarında sağlık hizmetleri verilip,doktorlardaki numune ilaçların toplanıp,dağıtılması ile faydalı olunmuştur.

MESLEKİ KURSLARI : Ali İhsan Güngül ,Bilgisayarsız yıllarda lise mezunu olan ,işe girmek isteyen genç kızlar için ,daktilografi kursu genç erkekler için ,pratik elektrik kurslarını açıp eğitmenliğini de kendisi yaparak,ilçede 400 bayan ve köylerdeki elektrik kurslarından 700 erkek kursiyerler yararlandırılmıştır. TİYATRO ETKİNLİKLERİ :1967 yılından 1983 yılına kadar Halk eğitim Merkezinin tiyatro etkinliklerini yöneten Ali İhsan Güngül,yazdığı televizyon oyunlarının ilgi göstermesinden cesaretlenerek ,bazı tiyatro eseri yazma denemelerinde bulunmuş,denemeleri ilgi ve beğeni görmesi nedeniyle ,çoğaltılarak Halk eğitimi merkezlerine orta dereceli okullara ve köylerin okuma odalarına gönderilmiştir. 4 Adet Milli ,5 adet güldürü ve 3 adet sosyal içerikli tiyatro denemelerinden (Bu vatan satılmaz Ege Ordu Komutanlığınca,Üttürme düdigi İzmir Fuar Turizm Müdürlüğünce ,ödüle layık görüldüler.Tatlı yalanlar adlı oyunda ,Avustralya’daki Türk işçilerinin kurdukları , Victory tiyatro grubunca , Melbourne, Canberra ve Sydney’deki işçilerimizin çok fazla beğenisini kazanmıştır. 1978 yılının 18 Nisan günü (OSMAN FEVZİ BAYATLI)nın vefatının 20.yılınıAnma programı için Ali İhsan Güngül’ün yazdığı ,”Bergama ve Osman Fevzi Bayatlı” adlı oyun,Bergama’nın halk türküleri ,halk oyunları ,konuşmaları ve okunan şiirlerin eşliğinde Halk eğitinmi Mrk.salonda 5 gece sergilenmiş ,aynı oyun ve büyük bir program ,Belediye Başkanlarımızdan Sefa Taşkın’ın ,isteği üzerine ,Ali İhsan Güngül’ün kurduğu BERGAMA HALK TİYATROSU OYUNCULARI tarafından Belediye Düğün salonunda gündüz öğrencilere ve geceleri de halkımıza olmak üzere üç gün çok büyük seyirciye izlettirilerek OSMAN FEVZİ BAYATLI’nın doğumunun 101.yılı anılmıştır.

SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER : Ali İhsan Güngül,ilçemizin tüm kurum ve kuruluşlarının ,halkımıza hizmet çalışmalarında ,yanlarında olmuş,başara bildiğince yardımcı olmuştur.Belediyemizce her yıl düzenlenen,kermes festivalinin sunularını ve program komiserliğini asla siyasi ve ideolojik amaçlara hizmet etmeden,Milli Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeyi amaçlamış,Demokratik Laik ve Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin daima savunucusu olarak 1964 yılından günümüze kadar tüm Milli bayramlarımızda,kurtuluş günlerinde ,anma ve kutlamalarda şiirler ve konuşmalarla etkinliklerde bulunmuştur. ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİKLERİ :1973 yılının Şubat ayında Belediye Başkanlığında yapılan ,Kermes Festival hazırlık toplantısında bazı konular konuşulurken ,Ali İhsan Güngül’ün ,Cumhuriyet meydanındaki büstün yerine ,bir Atatürk anıtının yaptırılarak,50.yıl Armağanı olarak açılışının yapılması,,uygun görülüp,hemen çalışmalara başlanılmış ve 29 Ekim 1973 günü Anıtın açılış konuşmasını yapan Kaymakam Necati KARAKAYA önder kişilik yaptığı için Ali İhsan Güngül’e çok teşekkür etmiştir. On yıl sonra 1983 yılında kutlanacak olan Cumhuriyetimizin 60.yılının kutlamaları kapsamında,bahçelerinde Atatürk büstü olmayan şehir ve köy okullarına Atatürk büstü yapılması için,kaymakamlık,Belediye Başkanlığı,Garnizon Komutanlığı ve Bağış derneklerinin yakın ilgi ve yardımlarıyla ,öz görevinin yanı sıra,Kaymakam Hami Arıtürk’ün onayı ile ,konunun gerçekleşmesi çalışmalarına Ali İhsan Güngül uygun görülerek,İzmir’de yaptırılan kalıpla hemen çalışmalara başlanmış.Bu çalışmalara kaymakam taşıt tahsis ederek ,belediye Başkanı inşaat işçisi ve boyacıları görevlendirmek,Garnizon komutanı yardımcı olacak teskeresi yakın Mehmetçikleri görevlendirmek ,Köy Muhtarlıkları da taş,kum,çakıl temin ederek ,Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü Kaide kalıbını yapmak ,Orman İşletme Müdürlüğü kalıp tahtaları vermek suretiyle katkıda bulunmuştur. Büstlerin alt yapı inşaatları ,kaidelerinin ve büstlerin dökümleri bizzat Ali İhsan Güngül’ün kendisi tarafından yaptırılmış olup,2 Adet şehirde ve 32 adet köylerde olmak üzere 34 adet Atatürk büstü inşaatı tamamlanarak,29 Ekim 1983 günü Cumhuriyetimizin 60 yılı kutlamaları sırasında ,hazırlanan törenlerle açılışları yapılmıştır. Büstlerin kaidelerine konulan,mermer plaketlere kaymakam Hami Arıtürk’ün isteği üzerine ,Ali İhsan Güngül’ün seçtiği ,Atatürk’ün vecizelerinden (BU VATAN TÜRK ÇOCUKLARI İÇİN CENNET YAPILMAYA LAYIKTIR.) diye yazılmıştır. Ali İhsan Güngül ,Bu Atatürk’çü etkinliği için , Kaymakam Arıtürk’ün ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın taktirname yazılarıyla değerlendirilmiştir.


1994 Yılı Kültür Ödülü
Eyüp Eriş
1946 Kınık doğumlu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun oldu.Ankara Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü 1968 yılında bitirip öğretmenliğe başladı.Çorum İskilip Lisesi’nde 5 yıl,Bergama Lisesi’nde 15 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrıldı.10 yıl Bergama' da bir dershanede yöneticilik ve temsilcilik yaptı. 2002 yılından beri de “Habergama” adlı yerel gazetenin Yazı işleri Müdürlüğünü yürütmektedir.

Başarıları:
1- 1978 Milliyet gazetesi,Karacan Araştırma Yazı Yarışması,I.lik Ödülü “Harf Devriminin 50.yılı ve Türk Kültürüne Etkileri” 190 sayfa
2- 1981 İstanbul Barosu Araştırma Yarışması,3.lük Ödülü “Atatürk İlkeleri ve Türk Tüze Devrimi
3- 1983 Çevre Genel Müdürlüğü Yazı Yarışması,Mansiyon
4- 1984 Milli Eğitim Vakfı yazı Yarışması,Mansiyon
5- 1985 Araştırma Dergisi,Soru Yarışması,2.lik Ödülü

Yayınlanmış Eserleri
1- Bergama Uygarlık Tarihi (1979,1990,2003)
2- Atatürk Dönemi Bergama (1990)
3- Bergama Söylenceleri(1991)
4- Çandarlı’nın Öyküsü (1992)
5- Tarihte Kınık (1993)
6- Bergama Rehberi(1995)
7- Kozak Tarihi(1996)
8- Turanlı Tarihi (1997)
9- Dikili Tarihi (1998)
10- Bergama İnanç Coğrafyası

Tiyatro Eserleri
1-Aydan Düşen Kitap
2-Ayvazali Müzikali
3-Seyirlik Oyunlar
4-Hürrem Sultan

El Kitapları
1- Cumhuriyet El Kitabı
2- Atatürk ve Barış
3- Cumhuriyet ve Aydınlanma
4- Atatürk ve Bergama
5- Bergama Rehberi
6- Bergama’da Cumhuriyet Dönemi